Romania a cumparat armament ANTITANC in valoare de 110 MILIOANE euro de la o firma germano-israeliana

news

La cateva zile dupa ce premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizita in Germania, Romtehnica a  anuntat ca a semnat doua contracte in valoare de 92,7 milioane de euro, respectiv 17,9 milioane de euro, pentru armament antitanc germano-israelian. Contractele au fost atribuite in ajunul Craciunului catre firma EuroSpike GmbH.

Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit doua contracte pentru achizitia de armament antitanc cu firma EuroSpike GmbH, informeaza hotnews.ro. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la cateva zile dupa vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Germania. Informatia a fost sesizata si publicata de catre Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

Contractul de 17,9 milioane de euro se refera la „Mijloace antitanc”, mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se refera la „Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizeaza sistemul de rachete Spike in varianta portabila pentru infanterie si forte speciale (modelul Spike MR).

Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

Cele doua contracte au fost atribuite in urma unei negocieri directe, fara anunt de participare, iar Romtehnica justifica aceasta procedura prin faptul ca „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

EuroSpike GmbH este o societate de tip “joint venture” formata din Diehl BGT Defence GmbH & Co.Kg, Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, si firma Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel.

De altfel, contractele atribuite acum catre EuroSpike GmbH nu sunt singurele. In ianuarie 2015, Romtehnica a mai cumparat rachete antitanc in valoare de 3,7 milioane de euro pe un contract atribuit pe 29 decembrie 2014, potrivit informatiilor din SEAP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: