Romania a evacuat din Israel 346 de cetateni romani si straini. Iohannis: „Sunt intre 800 – 900 de romani, multi sunt turisti, altii sunt in pelerinaje”

news

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, in urma demersurilor efectuate de Celula de Criza, 346 de cetateni romani si straini au fost repatriati din Israel, in noaptea de sambata spre duminica, cu doua curse operate de compania TAROM – 189 prima cursa, respectiv 157 cu al doilea zbor -, masura luata in contextul deteriorarii situatiei de securitate din Statul Israel si Fasia Gaza.

MAE informeaza ca o echipa consulara mobila din cadrul Ambasadei Romaniei la Tel Aviv si a Oficiului de Reprezentare al Romaniei la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenta consulara cetatenilor romani aflati pe aeroport.

„Totodata, reprezentantii Celulei de Criza a MAE s-au coordonat cu autoritatile israeliene si cu Patriarhia Romana pentru gestionarea grupurilor de cetateni romani si de pelerini romani aflati pe Aeroportul Ben Gurion, in vederea asigurarii cazarii acestora, pana la identificarea unor solutii de repatriere. MAE foloseste acest prilej pentru a adresa multumiri autoritatilor israeliene pentru sprijinul oferit in vederea repatrierii in siguranta a cetatenilor romani”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al ministerului transmis duminica, citat de Agerpres.

MAE reitereaza recomandarea adresata cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in Statul Israel sa isi reprogrameze calatoria si sa urmareasca rubrica „Alerte de calatorie” de pe pagina de internet a MAE – https://www.mae.ro/travel-alerts/2938.

Cetatenii romani care se afla pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei Romaniei la Tel Aviv si isi pot anunta prezenta in regiune, comunicand astfel datele de identificare si propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro si la numarul de telefon de permanenta al Ambasadei Romaniei la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum si cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactati.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en si www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de calatorie” si reaminteste faptul ca cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate au la dispozitie serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.

Sambata, presedintele Klaus Iohannis a declarat la Lisabona ca in jur de 800 – 900 de romani se afla in Israel, multi dintre acestia fiind turisti, si ca se cauta solutii pentru aducerea in tara a celor care vor sa revina rapid.

„Sunt destul de multi romani in momentul acesta in Israel. Din datele pe care le avem pana acum, sunt intre 800 – 900 de romani, multi sunt turisti, altii sunt in pelerinaje. Deocamdata, nu avem informatii ca ar fi in dificultate, dar, cum se spune, situatia este in evolutie si in orice moment poate sa apara ceva nou. Noi cautam deja solutii pentru a-i aduce in tara pe cei care vor sa revina rapid. Acest lucru va fi posibil, cred, in curand”, a spus seful statului la Palatul Belem, in cadrul declaratiilor comune sustinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: