Romania a intrat in Alianta Solara Internationala, a anuntat presedintele Iohannis: „Aceasta decizie importanta va creste securitatea energetica a tarii”

news

Klaus Iohannis

Presedintele Iohannis a anuntat, duminica, la Dubai, intrarea Romaniei in Alianta Solara Internationala. „Romania urmareste sa isi extinda capacitatea de producere a energiei solare si sa imbunatateasca accesul national la energia electrica solara la preturi accesibile”, a precizat Iohannis.

”Sunt foarte bucuros ca Romania se alatura astazi Aliantei Solare Internationale. Acest lucru arata angajamentul ferm al Romaniei de a deveni o tara neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon si prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Aceasta decizie importanta va creste securitatea energetica a tarii noastre. alianta Solara Internationala a fost fondata in marja COP21 la Paris gratie eforturilor vizionare ale Indiei si Frantei, pentru care suntem cu totii recunoscatori. Doresc, de asemenea, sa imi exprim aprecierea fata de celelalte tari membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii”, a declarat Iohannis in cadrul evenimentului care a marcat intrarea Romaniei in Alianta Solara Internationala, la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

El s-a declarat convins ca, prin aderarea la Alianta Solara Internationala, Romania va avea o cooperare mai larga si mai profunda cu India, gazda Secretariatului Aliantei, precum si cu alte tari interesate in accelerarea atenuarii schimbarilor climatice.

”Romania urmareste sa isi extinda capacitatea de producere a energiei solare si sa imbunatateasca accesul national la energia electrica solara la preturi accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar sa cooperam la nivel global, prin aliante precum aceasta, in ceea ce priveste finantarea, dezvoltarea tehnologiei si consolidarea capacitatii solare. Alaturarea la aceasta alianta va sustine Romania in implementarea obiectivelor ambitioase privind energia solara incluse in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice.

Pana in 2030, Romania isi propune sa instaleze o capacitate de energie solara de peste 8 Gigawati, reprezentand 24% din consumul final brut de energie electrica din surse regenerabile. Angajamentul Romaniei de a-si creste capacitatea instalata de energie solara este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solara si va contribui la implementarea Acordului de la Paris”, a subliniat presedintele, conform news.ro.

In opinia sa, o ambitie mai mare in domeniul climei se traduce, de asemenea, in mai multe oportunitati pentru economia si cetatenii nostri.

”Romania intentioneaza sa contribuie la lanturile valorice globale ale energiei solare si sa isi sporeasca competitivitatea in aceasta industrie prin valorificarea capacitatilor actuale de manufactura ale Romaniei in produse conexe. Cetatenii Romaniei sunt deschisi si sustin noile tehnologii de generare a electricitatii. Pana in septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawati de surse de energie distribuita conectate la retea, majoritatea covarsitoare bazandu-se pe tehnologia solara fotovoltaica.

In plus, Romania gazduieste la Constanta cel mai mare centru de calificare pentru locuri de munca in domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregatit deja mii de tehnicieni din Romania si din strainatate, toti lucrand in industriile eoliana si solara, inclusiv fosti mineri.

De asemenea, intentionam sa deschidem noi centre de formare si sa le punem la dispozitia cursantilor din tarile in curs de dezvoltare. Va incurajez sa lucram impreuna si sa invatam unii din experientele altora pentru a profita la maximum de aceasta sursa energetica valoroasa, soarele! Alianta Solara Internationala constituie o platforma excelenta in acest sens”, a afirmat Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: