Romania, amendata cu 3 milioane de euro de CJUE din cauza lui Slugarel si a PSD. Au refuzat sa aplice directiva privind spalarea banilor

news

Tudorel Toader, alegeri, rector, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a amendat Romania si Irlanda cu 3 mil. euro si, respectiv, cu 2 mil. euro pentru intarzierea si aplicarea incompleta a Directivei privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului.

Astfel, potrivit unui comunicat al institutiei, Romania este obligata la plata unei sume forfetare in cuantum de 3 milioane de euro, in timp ce Irlanda are de achitat 2 milioane de euro.

La 27 august 2018, Executivul european a sesizat Curtea cu doua actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, considerand ca Romania, pe de o parte, si Irlanda, pe de alta parte, nu au transpus in mod complet Directiva 2015/849 in termenul stabilit in avizele motivate respective, si, nici nu au comunicat masurile nationale de transpunere corespunzatoare.

Prin doua hotarari pronuntate in Marea Camera la 16 iulie 2020, Curtea a admis actiunile introduse de Comisie. Astfel, Curtea a constatat, in primul rand, ca, la expirarea termenului care le fusese stabilit in avizul motivat, Romania si Irlanda nici nu adoptasera masurile nationale de transpunere a Directivei 2015/849, nici nu comunicasera Comisiei asemenea masuri si ca, prin urmare, acestea nu si-au indeplinit obligatiile care le revin in temeiul Directivei respective.

Curtea a concluzionat ca neindeplinirea obligatiilor de catre Romania si de catre Irlanda a durat ceva mai mult de doi ani.

Acum doi ani fostul agent guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a UE din perioada 2011 – iunie 2018, Razvan Horatiu Radu, a declarat ca el a avertizat asupra riscurilor ca Romania sa ajunga sa plateasca sanctiuni financiare mari Comisiei Europene, ca urmare a netranspunerii directivei in legislatia nationala. El i-a cerut ministrului Justitiei de atunci, Tudorel Toader, sa emita o ordonanta de urgenta.

„In ciuda recomandarii noastre, nu s-a emis o Ordonanta de Urgenta care ar fi rezolvat transpunerea. Pe zona mea de reprezentare, am comunicat gravitatea problemei decidentilor din alte ministere si am sesizat aproape saptamanal conducerea ministerului afacerilor europene cu privire la urgenta transpunerii. Lunar am introdus directiva aceasta, alaturi de altele, in lista de informare catre Guvern. Nu sunt convins ca s-a explicat si mai sus, la nivel de prim-ministru si de Parlament cat de grava este problema. Sau poate s-a explicat, nu cunosc, n-am participat la sedintele de Guvern si, prin urmare, nici la Parlament nu aveam cum sa sustin directiva”, spunea atunci fostul subsecretar de stat din MAE pentru hotnews.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: