Romania ar putea gazdui un proiect controversat al CERN care a fost refuzat de Grecia. Unitatea cuprinde un sistem de iradiere cu fascicule de protoni a tumorilor canceroase

news

Grecia a refuzat sa gazduiasca o Unitate de Iradiere a Tumorilor Canceroase, proiect dezvoltat de Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), astfel ca Romania, Albania, Bulgaria sau Muntenegru ar putea gazdui centrul de cercetare, informeaza presa elena.

Evangelos Gazis, profesor de fizica a particulelor la Universitatea Nationala Tehnica de la Atena si membru al Comitetului Stiintific CERN, a declarat pentru cotidianul grec Kathimerini ca Grecia a refuzat sa investeasca in gazduirea unitatii CERN, informeaza portalul de stiri GreekReporter, citat de Mediafax.

Unitatea cuprinde un sistem de iradiere cu fascicule de protoni a tumorilor canceroase, cu rezultate extraordinare in cazul cancerelor primare, intrucat „tinteste centrul” tumorii, distrugand-o complet si lasand intacte celulele sanatoase din jurul ei.

Unitatea va fi gazduita de o tara din zona Balcanilor care isi asuma investitia in acest proiect, aceasta urmand sa aiba exclusivitatea utilizarii acestei unitati pentru toate statele din Peninsula Balcanica, Africa de Nord si posibil Turcia. Valoarea investitiei nu depaseste 100 de milioane de euro.

Astfel de unitati sunt active de mai multi ani in Austria, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Spania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Polonia, SUA, Canada, Coreea de Sud, Ungaria, Cehia si Slovacia.

Kostas Fotakis, adjunct al ministrului pentru Cercetare si Inovatie, a declarat ca „valoarea unei astfel de investitii este ridicata, cuplata cu stadiul experimental de eficacitate si aplicabilitatea limitata a acestei metode”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,


loading...

Comentarii: