Romania are o sansa istorica pentru o functie de prim-rang in Comisia Europeana, insa Melescanu anunta deja esecul. Depune armele inainte de batalie

politica

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan solicita Guvernului Romaniei sa negocieze o functie de vicepresedinte al Comisiei Europene, spunand ca Romania are sansa de a obtine un portofoliu foarte important in viitoarea Comisie Europeana, avand in vedere conjunctura europeana favorabila tarii noastre.

„Vedem cum, saptamana aceasta, in toate functiile importante din Uniunea Europeana au fost desemnati candidati din statele membre vechi, din vestul Europei. Germania a primit presedintia Comisiei Europene, Belgia, presedintia Consiliului European, Italia, presedintia Parlamentului European, Franta a primit conducerea Bancii Centrale Europene, iar Spania, functia de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate. De aceea, daca va trece de votul Parlamentului European, presedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea obligatia de a balansa acest dezechilibru geografic in interiorul Comisiei Europene, adica sa acorde portofolii importante noua, tarile din Europa de Est. Inclusiv presedintele in functie al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat ieri nevoia ca Europa de Est sa primeasca functii-cheie la nivel european”, scrie Siegfried Muresan pe pagina sa de Facebook.

El precizeaza ca, in plus, incepand cu extinderea Uniunii Europene catre Europa de Est, la 1 mai 2004, tarile din regiune au detinut in permanenta functii de vicepresedinti in cadrul Comisiei Europene. Estonia a avut de trei ori functia de vicepresedinte, Slovacia, de doua ori, iar Bulgaria si Letonia, cate o data.

„Aceasta conjunctura favorabila – faptul ca echilibrul geografic cere ca Europa de Est sa aiba functii importante in noua Comisie Europeana, faptul ca, de la extinderea din 2004, Europa de Est a avut mereu vicepresedinti in Comisie si faptul ca Romania nu a avut inca nicio functie de vicepresedinte al Comisiei, desi este a doua cea mai mare tara din Est – obliga Guvernul Romaniei sa negocieze o functie de vicepresedinte al Comisiei Europene pentru tara noastra. La nivelul Parlamentului European, noi, europarlamentarii romani, am obtinut functii de conducere datorita votului acordat de alegatori, dar si pentru ca ne-am demonstrat competenta in fata colegilor si am stiut sa negociem. Asadar, se pot obtine functii importante pentru Romania la nivel european, in plus, toate argumentele de mai sus sunt de partea noastra”, mai scrie Muresan.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat joi ca este greu de crezut ca Romania va reusi sa detina si pentru a treia oara in cadrul Comisiei Europene un portofoliu care sa gestioneze „foarte multe proiecte si fonduri foarte importante”, dupa ce a detinut deja consecutiv doua astfel de functii.

„Romania, intr-adevar, in ultimele doua mandate ale Comisiei, a avut portofolii extrem de importante. Oricum, cu foarte multi bani. Este vorba despre comisarul pe Agricultura si comisarul pentru Dezvoltare Regionala. Ambele sunt portofoliile din Comisia Europeana cu cea mai mare cantitate de bani. Deci, este greu de crezut ca vom putea sa avem si a treia oara un comisar care sa fie intr-adevar pe un portofoliu care are in spate foarte multe proiecte si fonduri foarte importante. La ora actuala, ceea ce se intampla este o discutie pentru a fixa cele patru-cinci pozitii cheie la nivelul Comisiei, dupa care se va trece la etapa a doua. Din partea Romaniei, evident ca exista un interes pentru a avea un portofoliu care sa fie cat mai apropiat de preocuparile noastre, dar lucrurile acestea, in mod evident, vor face obiectul unor consultari. Nu sunt foarte optimist ca vom avea un portofoliu foarte gras, ca sa ma exprim asa, dar in orice caz vom avea un comisar, pentru ca regula este ca fiecare tara membra are un comisar in Comisie, deci evident ca nu vor fi probleme”, a aratat ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta in contextul lansarii presedintiei finlandeze a Consiliului UE, scrie Agerpres.

Dupa ce portofoliul de comisar european detinut de Corina Cretu a fost preluat temporar de catre Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de extindere si vecinatate, in urma demisiei acesteia din functie, Melescanu a afirmat ca Romania are „un candidat excelent” pentru ocuparea acestui post pe parcursul urmatoarelor luni.

„In ceea ce ii priveste pe comisarii care pleaca din Comisie, se pot numi pe termen, pana la finalizarea noii formule, se poate numi un alt comisar. Avem si candidatul, pot sa vi-l spun, dar nu cred ca e cazul sa vorbesc acum aici, pentru ca sunt lucruri in evolutie la nivelul UE. Dar nu vom ramane nici pe aceste patru luni fara un comisar. Si va asigur ca avem un candidat – nu bun – excelent”, a precizat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: