„Romania, cea mai mare inflatie din Europa in ianuarie, Eurostat va confirma”. Analist economic despre efectele masurilor luate de Guvernul Ciolacu: „Avem cheltuieli cu bugetarii care sunt cu mult mai mari decat in Polonia”

analize

Marcel Ciolacu, promisiuni, salariu mediu bruta, 2000 de euro

Aanalistul economic Adrian Negrescu anunta ca noile cresteri de taxe impuse de Guvernul Ciolacu la inceputul anului vor provoca o inflatie record in Romania. ”Probabil, Eurostat va confirma acest lucru ca va fi cea mai mare din Europa in luna ianuarie”, a declarat Negrescu pentru Euronews Romania.

In ianuarie, inflatia a crescut la 7,4% in Romania.

”Vorbim de luni de zile de faptul ca aceste cresteri de taxe pe care noi le impunem de la 1 ianuarie vor genera inflatie. Chiar si Mugur Isarescu ne-a povestit din toamna ca de la 1 ianuarie vom avea cresteri de preturi.

Pe langa aceste cresteri de taxe, mai avem si cresterea salariului minim pe economie, cresterea accizelor la carburanti, al bauturile alcoolice, la tigari, la bauturile alcoolice. Toate acestea puse cap la cap au dus gaz pe focul inflatiei.

Am ajuns sa avem o inflatie. Probabil, Eurostat va confirma acest lucru ca va fi cea mai mare din Europa in luna ianuarie”, a afirmat Negrescu.

”Inflatia cumulata pe ultimii doi ani si jumatate este vreo 30%. In momentul in care mergeti la cumparaturi, cat dadeati acum doi ani pe un cos minim de consum si cat dati in momentul de fata.

Eurostat spune ca dam cei mai multi bani pe mancare si pe serviciile esentiale din Europa, nu pentru ca avem un apetit foarte ridicat in a manca mai mult sau a cheltui mai mult. Pur si simplu, avem preturi europene si salarii romanesti”, a mentionat Negrescu.

„Probabil ca la sfarsitul lunii martie, vom avea doua trimestre consecutive de scadere economica si asta inseamna recesiune tehnica.

Sunt foarte curios ce masuri ne vor propune politicienii. Abia astept sa vedem inclusiv in campania electorala, pentru a scoate Romania din aceasta situatie economica ce se anunta extrem de dificila din perspectiva urmatorilor doi-trei ani”, a mai spus Negrescu.

”Principala masura e sa reduci cheltuielile publice care au crescut desantat in ultimii ani pe niste baze care nu sunt reale. (…) Pensiile speciale, salariile bugetarilor. Ganditi-va ca am inceput sa avem din ce in ce mai multi angajati. Avem un numar dublu de angajati fata de acum sapte ani de zile. Avem cheltuieli cu bugetarii care sunt cu mult mai mari decat in Polonia”, a concluzionat Adrian Negrescu.

Intrebat daca decizia Guvernului de a plafona preturile unor alimente de baza ar fi putut incetini crestere inflatiei, analistul economic Bogdan Glavan a explicat ca acest fenomen este cauzat de ”cheltuielile excesive ale statului in principal care sunt validate intr-o expansiune a masei monetare”.

”Modificarea stocurilor disponibile nu are cum sa influenteze inflatia generala. Inflatia este cauzata de cheltuielile excesive ale statului in principal care sunt validate intr-o expansiune a masei monetare. Daca ne uitam oriunde in Europa, in tarile cu inflatie mai mica decat Romania, evident ca suntem vicecampioni europeni la inflatie.

Vom vedea ca statele si-au redus mult deficitele bugetare, iar expansiunea monetara este mult mai mica decat in Romania. Probabil, in prima luna a anului o sa fim campioni europeni”, a afirmat si analistul economic Bogdan Glavan, la Euronews Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: