news

Romania, condamnata la CEDO din cauza extremistilor homofobi: „Esecul politiei de a preveni o invazie a extremei drepte”

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Romania pentru incidentele din 2013 de la Muzeul Taranului Roman, potrivit unui comunicat transmis de CEDO, facand referire la „esecul politiei de a preveni o invazie a extremei drepte in timpul proiectiei de filme gay si abuzuri homofobe”.

CEDO a analizat plangerea asociatiei ACCEPT si a cinci petenti referitoare la incidentele din seara zilei de 20 februarie 2013, cand proiectia filmului „The Kids Are Alright” a fost intrerupta de grupuri extremiste prin ocuparea salii de cinema din incinta muzeului, „scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publica de insemne legionare si neonaziste si amenintari cu moartea la adresa publicului si a organizatorilor”, potrivit unui comunicat al asociatiei ACCEPT, care promoveaza interesele persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT) in Romania.

„Cazul se refera la proiectia unui film implicand o familie de acelasi sex in timpul Lunii Istoriei LGBT din februarie 2013”, se arata in comunicatul CEDO, facand de asemenea referire la „presupusul esec al Statului de a proteja reclamantii de abuzurile si amenintarile verbale homofobe si de a efectua o ancheta efectiva ulterioara asupra plangerii reclamantilor”.

De asemenea, comunicatul face referire la „consecintele acestor incidente asupra dreptului reclamantilor la libertatea de intrunire pasnica”.

CEDO a hotarat ca Romania a incalcat dreptul la nediscriminare, demnitate umana si intrunire pasnica a comunitatii LGBT in cauza „ACCEPT si altii impotriva Romaniei”, avand ca obiect incidentele homofobe petrecute la cinematograful din cadrul Muzeului Taranului Roman in 2013, precizeaza Agerpres.

CEDO a hotarat ca Romania a incalcat articolul 14 impreuna cu articolele 8 si 11 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat in raport cu manifestarea dreptului la viata privata si demnitate umana si exercitarea libertatii de intrunire pasnica. Romania are de platit daune morale si cheltuieli de judecata in valoare de 59 514 euro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

2 ore ago

O masina cu 7 femei s-a rasturnat pe Podul Basarab din Bucuresti. Toate au ajuns la spital

O masina in care se aflau sapte femei s-a rasturnat, duminica, pe Podul Basarab din…

3 ore ago