Romania continua sa evacueze si azi afgani. Inca 80 de colaboratori au fost salvati de sub regimul talibanilor

news

Inca 80 de cetateni afgani au fost evacuati cu succes din Afganistan duminica dimineata, pe cale terestra, aflandu-se in siguranta pe teritoriul Pakistanului, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, cetatenii afgani evacuati in acest grup (colaboratori ai fortelor armate romane, studenti cu burse in Romania, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ in domeniul drepturilor omului, un reprezentant al politiei afgane, membrii acestora de familie) au fost preluati de un reprezentant al Ambasadei Romaniei la Islamabad si transportati intr-un loc unde vor ramane pana la definitivarea procedurilor specifice in vederea continuarii deplasarii catre Romania.

MAE informeaza ca, potrivit procedurilor anterioare, reprezentantii Ambasadei Romaniei la Islamabad au emis vize si documente membrilor acestui grup de cetateni afgani evacuati, asigurandu-le tranzitul teritoriului afgan si accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost, totodata, intreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe langa autoritatile pakistaneze pentru evacuarea cetatenilor afgani in conditii de siguranta.

Ca urmare a demersurilor complexe ale Celulei de Criza Interinstitutionale coordonate de ministrul Afacerilor Externe, pana in prezent au fost evacuati in total 156 de cetateni afgani din categoriile de persoane vulnerabile mentionate anterior: colaboratori ai trupelor romane in teatrul de operatiuni din Afganistan, studenti cu burse in Romania, jurnalisti, activisti pentru drepturile omului, magistrati si membri de familie ai acestora.

Cei 156 de cetateni afgani evacuati pana acum se adauga celor 49 de cetateni romani care au dorit sa fie repatriati si unui numar sapte cetateni ai unor state aliate.

Mai mult despre:

Comentarii: