Romania, dusa in mars fortat spre Venezuela. Regimul Dragnea vrea sa impuna o noua masura populista

politica

Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii studiaza posibilitatea adoptarii unor masuri care sa duca la limitarea cresterii pretului la produsele de baza. Asta dupa ce, la finalul lunii noiembrie, institutia a sesizat Consiliul Concurentei cu privire la cresterea preturilor produse de panificatie si patiserie.

„Ministerul Agriculturii analizeaza masurile luate de alte state, cum ar de Franta, pentru limitarea cresterii exagerate a preturilor unor produse de baza, care sa dezechilibreze piata nationala, in vederea adoptarii de masuri similare, dar care sa nu afecteze consumatorul”, se arata intr-un raspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar, scriu jurnalistii de la G4Media.ro.

Ministerul leaga acesta analiza de controalele efectuate de Directia Monitorizare Inspectii Verificare si Control din cadrul MADR pe piata produselor de panificatie si patiserie. „Noi am monitorizat cresterile la produsele de panificatie. Am constatat ca pretul painii a crescut la raft cu 15-20%. Pretul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu si 15-20 de bani”, a declarat un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.

Aurel Popescu, presedintele ROMPAN (Patronatulul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase), spune ca dupa majorarile de pret ale gazului si electricitatii, urmeaza sa creasca si preturile produselor care provin din agriocultura. Unii din producatori au amanat majorarea pana dupa anul nou. De la o luna la alta preturile in panificatie au crescut, conform INS, majorarea, de anul trecut pana acum fiind insa sub 5%.

„Daca se scumpeste gazul, energia electrica, materia prima si cresc salariile, ce face un agent economic, care lucreaza pe principiul de eficienta economica, atunci cand are costurile mai mari decat pretul la care vinde? Nu a fost o crestere la nivelul intregii pietii. Unii au majorat pretul produselor, au pus in acord pretul de vanzare cu cel de productie, altii au amanat majorarea dupa 1 ianuarie”, a declarat Aurel Popescu.

Comentarii: