Romania, in calculele NATO daca Rusia trece la fapte: „In cazul unei noi ofensive, avem trei aliati ai NATO in regiunea Marii Negre: Romania, Bulgaria si Turcia. Trebuie sa luam toate masurile pentru apararea noastra colectiva”

externe

Alianta Nord-Atlantica cel mai probabil isi va creste prezenta militara la Marea Neagra si in regiunea baltica si va contracara atacurile cibernetice daca Rusia ar invada Ucraina, insa nu este obligata de niciun tratat sa apere Kievul, care nu este membru al NATO, astfel ca unele dintre cele mai grele decizii ar putea cadea in sarcina Uniunii Europene, afirma diplomati si fosti oficiali, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Printre aceste decizii s-ar numara adoptarea de noi sanctiuni impotriva Moscovei, acoperirea oricarui deficit de gaze rusesc spre Europa si preluarea de refugiati care ar fugi din calea razboiului.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat ca eforturile diplomatice de saptamana trecuta in privinta unor solicitari de securitate cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic „au ajuns intr-un punct mort”. Diplomatii si expertii sunt divizati in privinta unei potentiale invazii a Rusiei in Ucraina.

Kremlinul a concentrat 100.000 de militari in apropierea granitei cu Ucraina, o miscare despre care Occidentul spune ca este o pregatire pentru un razboi menit a opri Ucraina de la a adera vreodata la NATO. Rusia neaga ca ar planui o invazie.

NATO isi intensifica deja strategia pe care o foloseste de cand Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina in 2014, prin dezvoltarea pregatirilor militare defensive, modernizarea capacitatilor de descurajare, sprijinirea Ucrainei prin echipe specializate in razboi cibernetic si cautarea unui dialog cu Moscova.

Pentru ca exista un risc ca orice conflict sa se extinda asupra teritoriilor NATO din jurul Marii Negre, Alianta se confrunta cu dilema despre cat de mult sa se pregateasca si cum sa sprijine Kievul, comenteaza Reuters.

Desi NATO a convenit la Summitul de la Bucuresti din 2008 ca Ucraina va deveni intr-o zi membra, Alianta nu este obligata de tratatul sau fondator sa apere Kievul.

Presedintele american Joe Biden a exclus trimiterea de trupe ale SUA in Ucraina ca sa lupte cu soldati rusi.

„Este important sa facem distinctia intre aliatii din NATO si un partener ca Ucraina. Ucraina este un partener, unul extrem de apreciat”, a declarat la 30 noiembrie si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

Doi diplomati ai NATO au spus ca printre masurile pe care le-ar putea lua Occidentul pentru a sprijini Ucraina se numara suplimentarea armelor si dronelor americane pentru fortele armate ucrainene si intensificarea instruirii fortelor ucrainene, in special pentru a putea raspunde la orice atac cu rachete al Rusiei. Marea Britanie a inceput sa livreze Ucrainei arme antitanc.

Stoltenberg a spus ca NATO va semna un acord pentru o mai stransa colaborare in privinta securitatii cibernetice cu Kievul in urmatoarele zile, fara a oferi mai multe detalii, dupa atacuri informatice asupra unor site-uri ale guvernului ucrainean saptamana trecuta.

Hans-Lothar Domroese, un general german in rezerva care a condus unul dintre cele mai inalte comandamente ale NATO pana in 2016, a declarat ca, daca Rusia va invada Ucraina, Alianta „va ridica nivelurile de alerta”.

„NATO si-ar putea intari Flancul Estic, trimitand unitati militare mai mari in Polonia si statele baltice, lucru pe care Alianta Nord-Atlantica l-a exclus pana acum. NATO ar putea de asemenea instala trupe in sud-estul Europei”, a afirmat el pentru Reuters.

Acest lucru ar insemna in continuare apararea doar a teritoriului NATO, dar ar transmite Rusiei un mesaj de fermitate.

Incepand din 2014, NATO a facut o prioritate din consolidarea prezentei in regiunea baltica si a desfasurat patru unitati de lupta anuale de dimensiunea unui batalion, conduse de Canada, Germania, Marea Britanie si SUA, in Letonia, Lituania, Estonia si Polonia.

Premierul Estoniei a declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca tarile baltice discuta cu aliatii despre sporirea prezentei militare pe teritoriul lor, iar Stoltenberg a precizat ca orice atac al Rusiei asupra Ucrainei ar grabi o astfel de decizie.

Saptamana trecuta, Danemarca a convenit sa trimita inca patru avioane de lupta F-16 in Lituania si o fregata care sa ajute la patrularea in Marea Baltica.

Aceste trupe ar facilita desfasurarea fortei de raspuns a NATO, formata din 40.000 de militari, si transferul de trupe si arme americane de dincolo de Atlantic.

Generalul american in rezerva Ben Hodges, care a comandat fortele armatei SUA din Europa intre 2014 si 2017, a spus ca aliatii NATO ar trebui sa se pregateasca pentru consecinte extinse ale oricarei invazii a Rusiei asupra Ucrainei. El a atras atentia ca Peninsula Crimeea, extrem de militarizata, a devenit „portavionul Rusiei care nu poate fi scufundat”.

„Ma astept ca in cazul unei noi ofensive la o scara semnificativa sa apara riscul unei extinderi, pe mare, in aer sau in spatiul cibernetic”, a declarat Hodges pentru Reuters.

„In cazul unei noi ofensive, avem trei aliati ai NATO in regiunea Marii Negre: Romania, Bulgaria si Turcia. Trebuie sa luam toate masurile pentru apararea noastra colectiva”, a spus el.

Cei doi diplomati ai NATO au precizat ca ministrii Apararii din tarile aliate vor discuta cel mai probabil luna viitoare despre trimiterea de forte suplimentare la divizia multinationala din Romania. Desi operationala inca din 2017, aceasta ramane doar un comandament terestru, fara forte aeriene, maritime sau speciale rapide, precizeaza Reuters.

Hodges a spus ca un centru operational mai consistent ar include mai multe exercitii navale si aeriene, schimburi de informatii, o monitorizare sporita a submarinelor rusesti si a deplasarilor comerciale in porturi din Crimeea si, in final, o mai buna pregatire pentru conflict.

Reuters reaminteste ca Romania a cerut o mai mare prezenta navala a NATO in Marea Neagra, insa Bulgaria se teme ca asta ar insemna o provocare la adresa Rusiei. Implicarea Turciei, membra a NATO, dar nu si a UE, ar fi cruciala.

Mai mult despre: ,

Comentarii: