Romania incepe sa joace TARE pe scena internationala. Avertisment lansat la adresa UE

news

Romania intentioneaza sa isi foloseasca dreptul de veto asupra acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada daca aceasta tara nu va alemina vizele pentru romani.

Bulgaria si Romania au semnalat posibilitatea unui veto asupra acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada din cauza „tratamentului discriminatoriu” aplicat de Ottawa cetatenilor lor in materie de vize, conform portalului EUObserver, citat de Agerpres.

„Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria si Romania, in circumstantele actuale, sa gaseasca argumente pentru a promova adoptarea … (acordului comercial cu Canada) atat timp cat Canada impune in continuare un tratament discriminatoriu cetatenilor nostri”, au afirmat ambasadorii la Uniunea Europeana ai celor doua state, intr-o scrisoare comuna.

Textul, care a fost consultat de EUObserver, a circulat joi inaintea unei reuniuni a ministrilor comertului din UE, desfasurata vineri la Bruxelles.

Demersul celor doua state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parteneriat strategic si liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie.

„Absenta angajamentului din partea partii canadiene si a unui calendar precis de eliminare a obligativitatii vizelor … pune guvernul bulgar intr-o situatie foarte neplacuta in a-si da acordul pentru tratatul” comercial, le-a declarat ambasadorul bulgar Dimitar Tancev ministrilor europeni vineri.

Potrivit unui diplomat european, citat de EUObserver, declaratiile lui Tancev, care s-a adresat la reuniune in locul ministrului bulgar, au fost primite cu tacere de reprezentantii altor state membre.

Comisia Europeana, a adaugat aceeasi sursa diplomatica, a asigurat Bulgaria si Romania ca depune eforturi pentru a obtine reciprocitatea vizelor, afirmand insa ca aceste state nu ar trebui sa amestece disputa legata de vize cu acordul comercial.

Potrivit EUObserver, ramane de vazut daca Bulgaria si Romania se vor afla in pozitia de a se opune prin veto acestui acord.

Avocatii Comisiei dezbat inca daca acesta este un tratat comun intre UE, statele membre si Canada, sau un simplu acord UE-Canada. In primul caz, el ar trebui ratificat prin consens in Consiliul UE si de toate cele 28 de parlamente nationale, ceea ce le-ar oferi Bucurestiului si Sofiei optiunea de a-l bloca. In varianta a doua, ar putea fi ratificat printr-un vot in Consiliu, unde Bulgaria si Romania nu ar dispune de o pondere suficienta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: