Romania joaca tare, va BLOCA aderarea Serbiei la UE

news

Romania s-ar putea alatura Croatiei in blocarea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza capitolului 23 (Justitie si drepturi fundamentale) al discutiilor Belgradului pentru aderare.

Este de asteptat ca tara noastra, dar si Bulgaria sa-si prezinte curand cerintele pentru a aproba deschiderea capitolului 23 al negocierilor pentru aderarea Serbiei la UE, scrie B92, care citeaza publicatia Vecernje Novosti.

Cerintele celor doua tari vor viza „imbunatatirea drepturilor minoritatilor lor etnice din Serbia”, in timp ce Bucurestiul vrea de asemenea rezolvarea „chestiunii valahe” si locuri garantate in Parlament pentru reprezentantii lor, mai arata sursa citata.

Ziarul noteaza ca Cei doi vecini ai Serbiei sunt singurii membri UE care „au sustinut tacit” politica Croatiei.

Trimisii Croatiei au facut lobby in capitalele europene saptamani intregi si au cautat sprijin pentru decizia lor de a bloca acest capitol al negocierilor pana cand Belgradul va indeplini cererile Zagrebului, legate de asemenea de pozitia etnicilor croati din Serbia.

Bulgaria si Romania isi revizuiesc acum vechile cerinte, „mai presus de orice, solicita participarea reprezentantilor minoritatilor lor etnice in toate organele administratiei statului in Serbia”, sustine sursa.

Insa, spre deosebire de Croatia, cele doua tari „sunt dispuse la compromisuri”, noteaza publicatia, adaugand ca, „in cazul unei mari presiuni din partea celor mai puternici membri UE, vor vota in cele din urma in favoarea deschiderii capitolului 23, insa vor cere ca doleantele lor sa fie indeplinite in timpul procesului de negociere”.

Oficialii din Belgrad spun ca Serbia va continua politica de buna vecinatate si va incerca sa rezolve toate chestiunile deschise pe care le are cu tarile vecine, prin discutii bilaterale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: