Romania n-a avut NIMIC de obiectat la summitul UE cu privire la cotele de refugiati

news

Liderii din Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria, tari care votasera contra cotelor obligatorii, nu au avut reactii particulare la summit, Donald Tusk, presedintele Consliului European, si Jean-Claude Junker, seful CE, notand ca atmosfera a fost mai buna decat se asteptau, scrie Corriere della Sera.

„Sefii de stat si de guvern din Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania – tari care votasera in Consiliul JAI impotriva cotelor obligatorii privind imigrantii si carora li s-a impus decizia – nu au avut reactii particulare la summitul UE”, comenteaza ziarul italian Corriere della Sera, citat de Mediafax.

„Atmosfera la summitul UE a depasit asteptarile mele. Sunt multumit”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Summitul a fost un moment simbolic pentru ca s-a pus capat jocului riscant de critici reciproce”, a confirmat Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

Cu toate acestea, Tusk a avertizat ca „valul cel mai mare de imigranti inca nu a cuprins Europa”. „Trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca nu putem continua ca pana acum, asteptand cu usile si ferestrele deschise”, a spus Tusk, criticand indirect atitudinea flexibila a Germaniei si pledand pentru crearea unui serviciu european de protejare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, ca ideea potrivit careia Consiliul European ar fi putut relua in discutie tema cotelor obligatorii privind refugiatii este „falsa” si „fundamental gresita”, afirmand ca ea a fost lansata din „nestiinta” de catre lideri politici din Romania. „Este o tema falsa care a aparut in Romania, probabil din nestiinta. Nu cred ca pot sa merg atat de departe cat sa spun ca tema a fost exploatata politic de politicieni foarte cunoscuti, fiindca nu am astfel de date. Una peste alta, decizia Consiliului JAI nu a fost luata in discutie astazi. Nici nu s-ar fi putut. Consiliul European nu ar fi putut sa revoce sau sa anuleze sau sa schimbe decizia JAI”, a spus Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: