„Romania are nevoie de oameni seriosi si onesti. Sunt anumite lucruri pe care nu le voi schimba indiferent de consecinte!”. Schimb taios de replici – Ciolos explica de ce nu a intrat mai repede in politica

news

Fostul premier Dacian Ciolos si jurnalistul Liviu Avram au avut un schimb de replici pe Facebook, in contextul in care fostul premier l-a indemnat pe Klaus Iohannis sa-si asume „orice riscuri politice” si sa fie foarte ferm in apararea Constitutiei, dupa decizia CCR din aceasta saptamana.

Dupa ce Dacian Ciolos i-a transmis ui Klaus Iohannis sa isi asume „orice riscuri”, Liviu Avrqm a reationat.

„Aud ca Dacian Ciolos il indeamna pe presedinte sa-si asume „orice riscuri politice” ca sa apere Constitutia si principiile sale. Sa fiu iertat, dar Dacian Ciolos este ultimul in masura sa recomande cuiva sa-si asume riscuri politice. In decembrie 2015, Ciolos nu si-a asumat niciun risc politic si, la cererea nocturna a lui Dragnea, a eliminat din programul sau de guvernare revenirea la alegeri locale in doua tururi. In februarie 2016, Ciolos nu si-a asumat niciun risc politic si nu a reglementat prin ordonanta de urgenta revenirea la doua tururi. Cata vreme o asemenea OUG nu restrangea, ci largea drepturi electorale, nu era o problema ca e adoptata cu mai putin de un an inainte de alegeri.

In toamna anului 2016, Ciolos nu si-a asumat niciun risc politic si a refuzat sa candideze la parlamentare, pe motiv ca asa ii promisese lui Dragnea cu un an inainte. In relatia cu Dragnea, Ciolos s-a comportat ca Antonescu in relatia cu Hitler: a preferat sa-si tina cuvantul pana la capat, indiferent de consecintele pentru tara. Iar ceea ce traim acum se datoreaza in buna masura faptului ca, atunci cand a avut ocazia, Dacian Ciolos nu si-a asumat niciun risc politic”, a scris Liviu Avram intr-o postare intitulata „Daciane, zi altceva”, a scris Avram.

Jurnalistul a revenit si cu o completare: „Ca sa nu se mai bucure toti neghiobii de postarea precedenta, tin sa precizez: sunt si raman un mare fan al guvernarii de tip Ciolos: transparenta, onesta, fara agende ascunse, cu oameni care stiu carte si, mai ales, fara minciuni doboratoare.”

Ciolos reactioneaza

Dupa reprosurile lui Avram, reactia lui Dacian Ciolos nu s-a lasat asteptata.

„Liviu Avram va multumesc pentru palmute si pentru bobarnaci. Spun asta pentru ca stiu ca sunteti de buna credinta si sincer. Asa o sa fiu si eu. Nu am retras si nici nu am adaugat nimic in programul de guvernare in urma unor negocieri nocturne sau diurne cu Dragnea. Pur si simplu am pus acolo lucruri pe care credeam atunci ca e cazul si ca pot sa le asum. Am explicat la vremea aceea, si de multe ori dupa aceea, cum am judecat lucrurile in cazul OUG pentru alegeri in doua tururi. O astfel de decizie e una prin excelenta politica. Era treaba unei majoritati politice sa decida sa o modifice in Parlament. Prin lege, nu prin OUG care poate fi respinsa de majoritatea parlamentara si astfel sa dea peste cap organizarea alegerilor.

Nu am refuzat o candidatura sau alta ci pur si simplu am decis sa nu candidez sau sa intru in vreun partid cat timp sunt premier independent. Nu pentru ca mi-a cerut Dragnea, ci pentru ca acesta mi-a fost mandatul oferit si asa am hotarat eu sa-l asum si sa-l respect. Intrarea in politica, domnule Avram, e o asumare personala, atunci cand o faci din convingere ca poti face lucruri bune si nu doar din oportunism. Daca eu va cer sa intrati maine in politica pentru ca asa cred eu ca e bine, o faceti doar pentru ca v-o cer eu?

M-am tinut intotdeauna de cuvant. Cateodata am gresit facand asta dar prefer sa recunosc ca gresesc, alternativei de a fi un alt lider politic sociopat cum sunt mult prea multi. Romania are nevoie de oameni seriosi si onesti. Onesti si cu cei din jurul lor dar mai ales onesti cu ei insisi. Sunt anumite lucruri pe care nu le voi schimba indiferent de consecinte. Onestitatea este unul dintre ele. Asa ca o sa continui sa ma tin de cuvant si sa invat din greselile pe care le fac. Greseli care sper sa fie sanctionate de jurnalisti care isi respecta profesia cum sunteti si dumneavoastra dar care din pacate sunt din ce in ce mai putini.”

La randul sau, Liviu Adrian a revenit cu o reactie.

„Domnule Dacian Ciolos, in primul rand va multumesc pentru raspuns. In al doilea rand, zic asa: constat ca din motive care va privesc strict pe dvs., politicieni din tot spectrul, incluzandu-l aici si pe presedintele Iohannis, ati decis ca noi, alegatorii, sa ne alegem primarii intr-un singur tur, cu riscuri grave (si acum dovedite) de nereprezentativitate: primari alesi cu 20-30 la suta se poarta de parca ar fi fost alesi cu 99,9 la suta.

Intrebarea mea ramane si nu a raspuns nimeni la ea: noi, alegatorii, unde eram cand dvs., politicienii, ati decis asta? Ce va impiedica sa vorbiti acum despre modul in care au decurs negocierile purtate peste capul nostru? Asumati-va, va rog, riscul politic de a ne spune adevarul. Cred ca e un risc mult mai mic decat cel la care il indemnati pe presedintele Iohannis.”, a scris Avram.

Ciolos revine

„Liviu Avram, eu nu am participat la nicio negociere de acest gen. Cand a fost votata legea respectiva (cred ca in 2015), eu nu eram nici la Guvern nici in Parlament si nici in politica.

Eu doar sunt acuzat ca nu am modificat prin OUG o lege eminamente politica ce fusese deja negociata si votata cu doar cateva luni inainte de instalarea guvernului pe care l-am condus. Negociata si votata de aceiasi politicieni care cateva luni mai tarziu ma culpabilizau pe mine ca nu modific prin OUG lucruri pe care tocmai le agreasera.

As vrea ca lucrurile sa fie clare ca sa inchidem acest subiect: principiile politice ale modului in care se organizeaza alegerile se stabilesc prin legi decise de parlamentari, nu prin OUG de un guvern independent. Pot sa va asigur doar de faptul ca daca cei cu care ma angajez in politica vom avea o majoritate in Parlament, vom sustine revenirea la votul in doua tururi pentru primari.”, a completat Dacian Ciolos.

Incheierea i-a apartinut lui Liviu Avram: „Stiu toate acestea, eu nu regret decat faptul ca ati fost ultimul care, dpdv politic (cu riscurile de rigoare, asa e), mai puteati sa indreptati lucrurile si nu ati facut-o. Raman la parerea ca merita sa incercati: daca OUG ajungea in Parlament, s-ar fi devoalat multe (mai ales PSD-istii acoperiti din zona liberala, ca de dincolo n-am asteptari). (Dar episodul scoaterii acelei prevederi din programul de guvernare tot nelamurit ramane, chiar si dupa aceasta conversatie).”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: