Romania, nou sprijin financiar pentru Ucraina, Georgia, Moldova si Iordania: „Intarirea rezilientei si capacitatii de aparare a celor patru tari”

news

Ministerul Afacerilor Externe anunta acordarea unor contributii voluntare ale Romaniei la fondurile NATO dedicate intaririi rezilientei si capacitatii de aparare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei si Regatului Hasemit al Iordaniei, in valoare totala de pana la 1.400.000 dolari.

Potrivit unui comunicat al MAE, in acest scop, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis catre secretarul general NATO si omologii sai din statele mentionate scrisori de informare asupra deciziei care a fost luata prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1.175/2022, care a stabilit redirectionarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata nationala afgana, ramase neutilizate.

Astfel, Romania va contribui la consolidarea rezilientei si capacitatii de aparare ale Ucrainei, care se confrunta cu agresiunea ilegala, neprovocata si nejustificata a Federatiei Ruse, prin acordarea a pana la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenta Cuprinzatoare pentru aceasta tara (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contributia de pana la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacitatii de aparare a R. Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum si ale Georgiei, prin finantarea cu pana la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacitatii de aparare a statului georgian (Georgia – Defense Capacity Building Trust Fund), tari dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse in Ucraina. Contributia voluntara la Fondul voluntar de consolidare a capacitatii de aparare a Regatului Hasemit al Iordaniei (Jordan – Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de pana la 100.000 dolari, precizeaza MAE.

Decizia corespunde prioritatilor de politica externa si de securitate ale Romaniei si contribuie la cresterea profilului tarii noastre in cadrul NATO, precum si la indeplinirea obiectivelor de consolidare a securitatii si stabilitatii in proximitatea Flancului Estic, in special in regiunea Marii Negre.

Totodata, acest demers reconfirma rolul activ al Romaniei de promotor al politicii de parteneriate a NATO, prin sprijinirea partenerilor din Vecinatatea Estica, dar si de intarire a legaturilor Aliantei cu Vecinatatea Sudica. De asemenea, aceasta masura este in concordanta cu asumarea de catre Romania, incepand cu 1 ianuarie 2023, a rolului de Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) in Georgia si, respectiv, in Iordania, pentru o perioada de doi ani (2023-2024), in urma deciziei NATO in acest sens (https://www.mae.ro/node/59297), mai arata MAE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: