„Romania nu e PSD”. Mii de protestatari ingheata langa Ateneu pentru a le arata liderilor UE ca romanii nu sustin penalii

politica

Sute de protestatari se afla inca de la ora 19.00 in preajma Ateneului Roman, locul unde va avea loc ceremonia oficiala care marcheaza debutul presedintiei Romaniei la Consiliul UE, pentru a le arata liderilor UE ca romanii sunt pro-europeni. 

„Europa, Europa”, „Vrem Europa nu dictatura”, scandeaza protestatarii. Numarul lor creste de la un minut la altul, cel mai probabil se vor strange cateva mii. Mai multi protestatari s-au plans ca jandarmii au incercat sa ii impiedice sa ajunga la manifestatie.

19.15: Multimea scandeaza „PSD, ciuma rosie” si „Analfabeta, analfabeta”. Reporterii Antena 3 au fost huiduiti: „Antena 3, niste derbedei”. In acelasi timp, Antena 3 transmite imagini doar din interiorul Ateneului Roman, nu sufla o vorba despre protest.

Citeste si: Jandarmeria a instalat dube pentru a-i impiedica pe liderii UE sa-i vada pe protestatari. Numai in statele totalitare se intampla asa ceva

Organizatiile Rezistenta, Coruptia Ucide, Declic si Initiativa Romania au anuntat pentru joi, in intervalul 19:00 – 22:00, in fata Ateneului, manifestatia organizata sub sloganul „Vrem Europa, nu dictatura!”.

„Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Roman, intregul leadership al Uniunii Europene (presedintii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea presedintiei rotative de catre Romania. Vor fi prezenti Donald Tusk (Presedintele Consiliului), Antonio Tajani (Presedintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Presedintele Comisiei). Alaturi de toti ceilalti decidenti ai Uniunii Europene. Vrem sa fim alaturi de ei. Vrem sa fim vazuti de ei. Vrem sa se inteleaga ca, in ciuda politicilor guvernarii actuale, romanii sunt cetateni ai Europei, care cred in valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justitie independenta, solidaritate, transparenta in decizii si in cheltuirea banului public”, spun organizatorii.

Ei anunta ca ii asteapta in Piata George Enescu pe cei care inteleg ca dreptul de a munci si a invata in Europa, cresterea nivelului de trai al populatiei in ultimii 10 ani, dezvoltarea societatii romanesti in ultimul deceniu, situatia agriculturii romanesti, infrastructura, spitalele si scolile cu un nivel acceptabil, drepturile omului, statul de drept si justitia independenta, depind de apartenenta la UE si care considera ca „atacurile asupra UE comise de guvernarea actuala sunt atacuri asupra prosperitatii si stabilitatii Romaniei, cetatenia europeana ne ofera protectie impotriva posibilelor abuzuri ale statului, dreptul de a calatori, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care parintii nostri nu au beneficiat”.

Prticipantii sunt indemnati ca vina cu cu steagurile Romaniei si ale UE.

La manifestatie si-a anuntat prezenta si filosoful Mihai Sora, participant constant la protestele fata de actuala guvernare, aminteste news.ro.

„Maine voi fi la Ateneu: nu in sala, ci undeva afara, in multime: pentru ca mai-marii Europei aflati la Bucuresti sa priceapa ca „ei“, romanii aceia care ii vor intampina, „oficialii“ nostri aflati la guvernare sunt doar accidente ale Romaniei recente, nefericite intamplari de care, odata si-odata, vom scapa. Sa inteleaga, cu alte cuvinte, ca acei romani sunt diferiti de noi. Ca „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: ca cei din strada, nu cei de la tribuna oficiala sunt oamenii cu adevarat vii ai acestei tari. Iar viii cu viii, hotii cu hotii. Europa suntem noi”, spune el, la finalul unei postari in care constata ca „Ei“ inseamna „raul absolut, raul concret, raul care nu cunoaste jumatatile de masura, nu se intersecteaza niciodata cu Binele, nici nu-si pune problema Binelui, nu are stiinta de vreun bine oarecare” si ca „este pentru intaia oara dupa Revolutie cand pronumele „ei“ a capatat, din nou, un continut limpede”.

Presedintii Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker, Consiliului European – Donald Tusk, Parlamentului European – Antonio Tajani si Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucuresti, joi si vineri, pentru a marca inceperea oficiala a Presedintiei romane a Consiliului UE printr-un eveniment organizat joi seara, la Ateneu.

”Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucuresti in perioada 10 – 11 ianuarie pentru a marca inceperea oficiala a Presedintiei romane, ce va debuta cu un concert de deschidere incepand cu ora 20.00 ”, a anuntat Comisia Europeana.

Evenimentul va avea loc la Ateneul Roman joi seara, de la ora 20:00, si include ceremonia de deschidere a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si concertul inaugural dedicat preluarii Presedintiei rotative, sustinut de Orchestra Uniunii Europene si de corul Filarmonicii George Enescu.

Cu aceasta ocazie, vor sustine discursuri presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dancila, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Mai mult despre: ,

Comentarii: