Critici din Germania. „Romania nu are interesul sa provoace ostilitatea Turciei” – De frica lui Erdogan, oficialii romani tac dupa referendumul din Turcia

news

Referendumul din Turcia, prin care sultanul Erdogan castiga puteri sporite, a ramas fara ecou in Romania. Daca nucleul dur al UE si-a exprimat dezaprobarea, la Bucuresti s-a asternut tacerea, in afara de Victor Ponta care s-a grabit sa-l felicite pe prietenul Erdogan.

„Asistam la o vacanta diplomatica nefireasca sau, dimpotriva, la un raspuns adecvat?”, se intreaba Horatiu Pepine intr-un amplu material publicat pe Deutsche Welle.

Germania si Franta au avut reactii foarte prompte si si-au exprimat dezaprobarea privind noua ordine politica din Ankara.

Citeste si: Erdogan, primul interviu dupa referendum. Sfidator la CNN: „Sunt muritor si eu, credeti-ma. Pot sa mor oricand”

„Teoretic, ar trebui ca Romania sa asume prompt o reactie identica, de vreme ce aspira sa participe la centralitatea europeana. Or, oficialii de la Bucuresti au cautat sau, in fine, au reusit, dintr-un motiv sau altul, sa nu iasa deloc in evidenta”, arata autorul articolului de pe DW.

Acesta explica ca reactia Romaniei este una potrivita.

Citeste si: Bruxelles-ul face presiuni asupra regimului Erdogan. Solicitare imperioasa transmisa catre Ankara

„In primul rand pentru ca Romania nu are interesul sa provoace ostilitatea Turciei, mai ales acum cand regiunea aceasta a lumii sta pe un butori de pulbere, iar in al doilea rand pentru ca nu poate manifesta o simpatie prea mare fata de stilul puterii presedintelui Erdogan. Prin urmare, tacerea poate fi de aur. Romania nu are nici autoritatea de a-i chema pe turci la ordine, dar nici nu poate achiesa la un stil dictatorial de conducere. Prezidentialismul exagerat pe care il are in vedere reforma Constitutiei turcesti nu este pretuit in Romania nici macar de fostii partizani ai presedintelui Traian Basescu, care, cu ani in urma, se intreceau in a face, cu talc, elogiul conducerii georgiene din perioada lui Mihail Saakasvili. Ei admirau o autocratie prooccidentala, una cu semn opus, mai curand in stilul lui Kemal Attaturk, marele dusman simbolic al presedintelui Erdogan.

Prin urmare, in ciuda asteptarilor pe care ei insisi le-au creat, oficialii de la Bucuresti au reactionat corect pe masura unei tari din sud-estul Europei cu interese mari la Marea Neagra, a unei tari care nu are niciun motiv sa divida tarile NATO si sa slabeasca coeziunea Aliantei. Daca ar fi cautat sa imite neaparat ”Centrul”, si-ar fi tradat in mod vadit interesele”, scrie Horatiu Pepine.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: