Romania nu se lasa intimidata de Rusia. Iohannis: „Vom CRESTE in continuare cheltuielile pentru aparare”

news

Romania isi asuma in continuare sa fie un furnizor de securitate in regiune, un aliat predictibil si un pol de stabilitate la extremitatea estica a spatiului euroatlantic, zona supusa provocarilor si amenintarilor, a afirmat, vineri, presedintele Klaus Iohannis, in cadrul ceremoniei de declarare a capacitatii operationale initiale a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est a NATO.

Seful statului a aratat ca singurele variante „viabile” de solutionare raman cele politice, nu cele militare, precizand ca „solidaritatea aliata ramane factorul esential al stabilitatii si securitatii euroatlantice”.

Potrivit lui Iohannis, ceremonia de declarare a capacitatii operationale initiale a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est si a capacitatii operationale finale a Unitatii de Integrare a Fortelor NATO are loc in contextul pregatirii Summitului de la Varsovia de saptamana viitoare.

„Summitul de la Varsovia este esential pentru consolidarea securitatii si apararii colective, dupa implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale, stabilit la Summitul din 2014. Pozitia Romaniei la Summitul NATO din acest an de la Varsovia este in favoarea armonizarii intereselor comune de securitate si aparare, in spiritul solidaritatii si coeziunii aliate, dar de o maniera echilibrata pe cele doua flancuri, estic si sudic, si pe cele doua dimensiuni, nordica si sudica, ale flancului estic”, a spus presedintele.

Iohannis a amintit ca Romania doreste mentinerea regiunii Marii Negre in procesele de reflectie si de luare a deciziilor actuale si viitoare ale aliantei legate de continuarea adaptarii NATO pe termen lung.

„Romania si-a indeplinit integral si la termenele stabilite obiectivele asumate, in concordanta cu nivelul de ambitie a aliantei si cu masurile adoptate in 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstreaza ca suntem un aliat credibil. O dovada in acest sens este si faptul ca am crescut cheltuielile pentru aparare si o vom face in continuare pana la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor”, a mentionat seful statului.

Acesta a afirmat ca structurile NATO de comandament din Romania — Unitatea NATO pentru Integrarea Fortelor si Comandamentul Multinational de Divizie — au un rol major in cadrul eforturilor de imbunatatire a capacitatii Aliantei de a raspunde cu succes provocarilor prezente, dar si viitoare, facilitand dislocarea fortelor NATO in regiune.

La ceremonie au mai participat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, seful Comandamentului Militar al NATO de la Napoli, amiralul Michelle Howard, precum si comandantul Diviziei Multinationale Sud-Est, generalul Ovidiu Uifaleanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: