STUDIU: Romania, printre cele mai RELIGIOASE tari din lume. Alaturi de Ghana, Nigeria si Irak

analize

Potrivit unui studiu mondial, „Religiosity and Atheism Index”, realizat de institutul Gallup International, Romania se afla in TOP 10 cele mai religioase tari din lume.

Astfel, Romania se claseaza pe locul sapte in lume, 89% din populatie declarand ca este religioasa, fiind singura tara din Uniunea Europeana care apare in TOP 10. Din Europa, in acest top se mai afla numai Macedonia. Pe primele locuri se claseaza Ghana si Nigeria. In urma Romaniei se afla Irak si Kenya.

top

De cealalta parte, in topul celor mai putin religioase tari europene, se afla Cehia, Olanda, Austria si Franta. Pe plan mondial domina China si Japonia.

top atei

Raportul mai arata ca Romania este printre putinele tari in care numarul credinciosilor a crescut din 2005 pana in 2012, de la 85% pana la 89% persoane care se declara religioase. Un trend similar s-a mai inregistrat in Moldova, Macedonia, Serbia si Pakistan.

Pe de alta parte, numarul ateilor a crescut semnificativ in Japonia (cu 8%), Republica Ceha (cu 10%) si Franta (cu 15%). In Romania s-a inregistrat o crestere de 0%.

Una dintre concluziile raportului este ca gradul de religiozitate este mai mare printre persoanele cu venituri mici si cu un nivel scazut de educatie.

religie venituri
religie educatie

Sondajul a fost realizat in 2012 pe un esantion de 50.000 de persoane din 57 de tari. Putin probabil ca situatia sa se fi schimbat din acel moment. Studiul poate fi descarcat de aici.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: