Romania i-a refuzat. SUA au adus in Albania un alt tip de refugiati: „MUJAHEDINII poporului iranian”

externe

In timp ce Europa se afla sub presiunea refugiatilor, o tara precum Albania gazduieste un alt tip de azilanti. Curand, statul balcanic poate deveni patria a 3.000 de mujahedini iranieni.

Acestia fac parte din gruparea „Mujahedinii Poporului Iranian”, o grupare care, pana nu demult, era considerata una terorista. In 2012, Washington a decis sa o scoata de pe lista „teroristilor internationali”.

„Mujahedinii Poporului Iranian” este o organizatie care in anii ’70 l-a sustinut pe ayatollahul Khomeini, dandu-l jos pe sahul Pahlavi de la putere. Dupa aceea, gruparea a intrat in conflict cu noii lideri ai tarii. „In acei ani, organizatia savarsea atentate si asasinate politice”, explica un expert pentru Deutsche Welle.

Mai tarziu, gruparea a intrat in ilegalitate si multi dintre membrii sai au ales calea exilului, refugiindu-se in tara dusmanului declarat al Iranului, Irakul anilor ’80 al lui Saddam Hussein.

Mujahedinii Poporului i-au ajutat pe americani in cadrul operatiunilor acestora din Irak precum si in multe alte zone din Orientul Apropiat, acolo unde americanii luptau contra terorismului. Organizatia a jucat un rol important si in demascarea programului nuclear iranian, iar dupa sfarsitul razboiului din Irak din 2002, fortele americane i-au dezarmat pe mujahedini, care traiau in tabara de la Ashraf, construita special pentru ei in anii ’80. I-au dezarmat din cauza ca intrasera in conflict armat cu noile autoritati siite ale Irakului.

De atunci, organizatia este tratata conform normelor Tratatului de la Geneva. Dupa ce Saddam Hussein a fost inlaturat de la putere, ramanerea acestora in Irak a devenit problematica, noua conducere siita considerand-o o organizatie ilegala.

In acest fel, mujahedinii au fost nevoiti sa isi gaseasca un nou adapost. Atunci SUA au cerut ajutorul mai multor tari, inclusiv al Romanei, insa au fost refuzate pentru ca multe guverne nu voiau ca, din aceasta cauza, sa isi strice relatiile cu Iranul.

In 2013, Albania, unul dintre cei mai fideli aliati ai SUA din regiune, a fost de acord sa ii primeasca. Conform datelor inaltului comisariat al ONU pentru refugiati, 829 de mujahedini au fost deja instalati in Albania. Conform celor mai recente informatii din presa americana, numarul acestora ar putea ajunge in curand la 3000. In Albania, acestia sunt recunoscuti ca refugiati politic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: