Romania, relatii tot mai stranse cu SUA. Aurescu se intalneste cu secretarul de stat Antony Blinken

news

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va avea, luni la Washington D.C., consultari politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, in cadrul vizitei pe care ministrul roman de externe o efectueaza in Statele Unite ale Americii, luni si marti, la invitatia omologului american.

Vizita marcheaza, totodata, deschiderea oficiala a celei de-a saptea reuniuni a Dialogului Strategic Romania – SUA pentru implementarea Declaratiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii din 2011, arata un comunicat de presa al MAE.

Organizata in contextul simbolic al marcarii, in 2021, a unor momente aniversare in relatia bilaterala – zece ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI si de la semnarea si intrarea in vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, precum si cinci ani de la operationalizarea facilitatii anti-racheta de la Deveselu, vizita va oferi importante oportunitati pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid fata de Parteneriatul Strategic si pentru intarirea cooperarii in promovarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic, mai spune sursa citata
.
De asemenea, vizita va prefigura marcarea, in 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA.

In acest context, consultarile dintre ministrul Bogdan Aurescu si secretarul de stat Antony Blinken vor viza identificarea modalitatilor concrete de dezvoltare si aprofundare a cooperarii bilaterale in domeniile politic, securitar, militar, energetic, intarirea cooperarii economice, inclusiv promovarea proiectelor strategice de interconectare prioritare pentru Romania – Rail2Sea si Via Carpathia, precum si in domeniul energiei nucleare civile. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodata, interesul Romaniei, ca Partener Strategic al SUA, pentru inregistrarea de progrese concrete in ceea ce priveste accederea tarii noastre in programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanta pentru cetatenii romani.

De asemenea, vor fi abordate evolutiile recente in materie de securitate, cu accent asupra regiunii Marii Negre si securitatii pe Flancul Estic al NATO, coordonarea in cadrul NATO, inclusiv in ceea ce priveste negocierea Noului Concept Strategic, precum si alte teme de interes de pe agenda transatlantica. Totodata, va exista un schimb de opinii privind situatia relatiilor cu Rusia, China, precum si privind agenda regionala, inclusiv evolutiile recente din Republica Moldova.

Totodata, vizita va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atasamentului comun fata de promovarea si consolidarea relatiei transatlantice si rezilientei democratice, inclusiv din postura tarii noastre de Presedintie-in-exercitiu a Comunitatii Democratiilor, pana in septembrie 2022.

„Contextul international actual, dominat de crize care se suprapun si afecteaza invariabil si tara noastra, reconfirma importanta intaririi obiectivelor si pilonilor fundamentali ai politicii externe si de securitate a Romaniei. Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii ocupa un loc central, iar dezvoltarea si aprofundarea acestuia, prin proiecte strategice de interes comun, trebuie sa ramana obiective asumate la cel mai inalt nivel. Acest principiu va ghida si consultarile mele cu Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, precum si cea de-a saptea reuniune a Dialogului Strategic Romania – SUA, organizata la implinirea a zece ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI. Va fi prima reuniune de acest tip cu reprezentantii Administratiei Biden si o oportunitate excelenta pentru discutii structurate, aplicate si orientate concret spre viitor”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu inainte de vizita, potrivit sursei mentionate.

Vizita va mai include intrevederi ale sefului diplomatiei romane cu alti oficiali americani, precum si cu reprezentanti ai unor think-tank-uri americane.

Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii, adoptata la 13 septembrie 2011, la Washington D.C., confirmand Parteneriatul excelent, pe termen lung si in continua dezvoltare dintre cele doua state, a stabilit pilonii actuali ai relatiei bilaterale: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, stiinta si tehnologie, cercetare, educatie, cultura. In contextul adoptarii Declaratiei, s-a constituit un Grup de lucru (Task Force) pentru implementarea principiilor convenite in document, ce a luat ulterior forma Dialogului Strategic Romania-SUA pentru implementarea Declaratiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii. Reuniunea de lansare a acestui format a avut loc pe 31 octombrie 2012, ulterior fiind organizate reuniuni in 2013, 2014, 2015, 2016 si 2018.

In prezent, in cadrul acestui format sunt operationale sase structuri sectoriale de lucru, pe tematici, cum urmeaza: politico-militara; evolutii politice si economice regionale; economie, inclusiv infrastructura, investitii si comert; energie si mediu; cooperare in domeniul statului de drept; relatii interumane.

Delegatia Romaniei la sesiunea actuala a Dialogului Strategic Romania-SUA va fi condusa de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, iar la reuniunile sectoriale vor participa reprezentanti si experti din institutiile romanesti cu atributii in domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: