Romania si-a salvat inca 15 colaboratori afgani de talibani. MAE anunta ca acestia au ajuns in siguranta in Pakistan

news

Inca 15 cetateni afgani, colaboratori ai fortelor armate romane, precum si studenti cu burse in Romania, au fost evacuati, sambata, din Afganistan pe cale terestra si se afla in siguranta in Pakistan, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„In urma demersurilor Celulei de criza, inca 15 cetateni afgani au fost evacuati astazi cu succes din Afganistan pe cale terestra si se afla in siguranta pe teritoriul Pakistanului. Cetatenii afgani evacuati in acest grup sunt colaboratori ai fortelor armate romane, precum si studenti cu burse in Romania si au fost preluati de un reprezentant al Ambasadei Romaniei la Islamabad, fiind transportati intr-o locatie unde vor ramane pana la definitivarea procedurilor specifice in vederea continuarii deplasarii catre Romania”, se arata intr-un comunicat al MAE.

Conform aceleiasi surse, pentru membrii acestui al doilea grup de cetateni afgani evacuati, misiunea diplomatica de la Islamabad a emis vize si documente care sa le asigure tranzitul teritoriului afgan si accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost intreprinse, de asemenea, toate demersurile diplomatice necesare pe langa autoritatile pakistaneze pentru evacuarea cetatenilor afgani in conditii de siguranta.

„MAE reitereaza multumirile deosebite ale autoritatilor romane partenerilor din cadrul MAE pakistanez, in special Celulei de gestionare a crizelor, dar si celorlalte institutii si autoritati pakistaneze pentru colaborare si pentru rolul avut in aceste demersuri”, se mai mentioneaza in comunicat.

Potrivit datelor transmise de MAE, pana in prezent, in urma demersurilor Celulei de criza interinstitutionale, care a fost activata la 13 august si este coordonata de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au fost evacuati din Afganistan 76 de cetateni afgani din categoriile vulnerabile. Ei se adauga evacuarii cu succes a tuturor celor 49 de cetateni romani care au dorit sa fie repatriati si a unui numar de sapte cetateni din state aliate.

Celula de criza interinstitutionala isi continua activitatea si intreprinde demersuri, in regim de permanenta, pentru gestionarea situatiei cetatenilor afgani din categoriile vulnerabile care si-au manifestat dorinta de a fi evacuati in Romania – procesarea solicitarilor, contactarea, identificarea si validarea de securitate a acestora. In acest scop, este mentinuta permanent legatura cu partenerii internationali.

Comentarii: