externe

Romania si alte 7 state UE cer restrictionarea circulatiei diplomatilor rusi. Sa nu mai aiba voie sa circule liber prin tot spatiul Schengen

Opt ministri de externe din tarile Uniunii Europene au cerut UE sa interzica diplomatilor rusi sa circule liber in spatiul Schengen si sa limiteze circulatia acestora in tarile in care sunt acreditati, se arata intr-o scrisoare adresata sefului departamentului de politica externa al UE, Josep Borrell, relateaza Reuters.

Semnatarii scrisorii au fost ministrii de externe din Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Republica Ceha si Romania.

„Libera circulatie a detinatorilor de pasapoarte diplomatice si oficiale rusesti acreditati intr-o tara gazda in tot spatiul Schengen faciliteaza activitatile rau intentionate”, se arata in scrisoarea, datata 11 iunie, consultata de Reuters.

Ministrii au afirmat ca serviciile de informatii, propaganda „sau chiar pregatirea actelor de sabotaj reprezinta principala sarcina de lucru pentru un numar mare de ‘diplomati’ rusi in UE”.

„Credem ca UE ar trebui sa respecte cu strictete principiul reciprocitatii si sa limiteze circulatia membrilor misiunilor diplomatice rusesti si a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul statului in care sunt acreditati”, au spus ei.

Autorii scrisorii considera ca aceasta masura va reduce semnificativ spatiul operational al agentilor rusi.

Reamintim ca, la sfarsitul lunii mai, ministrul de externe al Poloniei, Radoslav Sikorski, a anuntat ca Varsovia va introduce restrictii privind circulatia angajatilor ambasadei ruse pe teritoriul polonez.

El a explicat ca „diplomatii” rusi vor avea voie sa se deplaseze doar in interiorul granitelor Mazoviei (teritoriu din estul Poloniei. – n.r.), iar consulii – doar in acele regiuni in care se afla in functie. O exceptie va fi facuta pentru ambasador, a adaugat seful Ministerului polonez de Externe.

Dupa cum se stie, Cehia a propus includerea restrictiilor privind circulatia diplomatilor din Rusia prin spatiul Schengen in pachetele de sanctiuni ale UE din vara anului 2023, dar pana acum ideea nu a obtinut un sprijin semnificativ.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Geoana trebuie sa dea explicatii la NATO. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „Nu exclud sa asistam la declansarea unor investigatii de natura penala”

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat marti,  referindu-se la candidatura lui Mircea Geoana, ca "nu…

2 ore ago

„Arma laser de mare putere”. Marea Britanie a testat cu succes laserul companiei Raytheon impotriva dronelor de pe un vehicul militar

O arma laser de mare putere capabila sa doboare drone aeriene a fost folosita pentru…

10 minute ago

Sanctiunile impotriva gigantului petrolier rus Lukoil nu au afectat volumul tranzitului de petrol catre Ungaria si Slovacia, sustine Ucraina

Inasprirea sanctiunilor, in iunie, impotriva Lukoil, cea mai mare companie petroliera din Rusia, nu a…

9 minute ago

Pentru a doua oara in cinci zile, fortele ucrainene au doborat un avion de lupta rus Su-25: „A fost pedepsit” – VIDEO

Astazi, 23 iulie, armata ucraineana a doborat un avion de lupta rus Su-25 in directia…

O oră ago

Budapesta continua sa blocheze ajutorul UE pentru Kiev. UE muta summitul ministrilor de Externe de la Budapesta la Bruxelles

Ca si in cazul ultimei runde de finantare UE pentru Ucraina, Ungaria a refuzat sa…

3 ore ago