Romania si Schengen. Europarlamentarii olandezi din partidul premierului Rutte s-au abtinut la votul privind „aderarea fara intarziere” la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei

externe

Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a adoptat marti cu o larga majoritate o rezolutie nonlegislativa in care indeamna statele membre sa permita Romaniei si Bulgariei sa adere fara intarziere la spatiul Schengen. Toti cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abtinut vot.

In rezolutia, adoptata cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra si 43 de abtineri, Parlamentul European cere Consiliului Uniunii Europene ca, pana la sfarsitul anului 2022, sa ia toate masurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen de libera circulatie. Acest lucru ar trebui sa asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre in prima parte a anului 2023.

Constatand ca spatiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizari ale Uniunii Europene”, eurodeputatii critica faptul ca statele membre nu au luat inca o decizie privind admiterea Bulgariei si Romaniei, desi cele doua tari indeplinesc de mult timp conditiile necesare.

Mentinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie si are un impact negativ asupra vietii lucratorilor mobili si a cetatenilor, potrivit eurodeputatilor. Obstructionarea importurilor, a exporturilor si a liberei circulatii a marfurilor din porturi dauneaza, de asemenea, pietei unice a Uniunii Europene.

Pentru extinderea spatiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Nu s-a inregistrat niciun vot impotriva si nicio abtinere din partea eurodeputatilor din Romania.

In prezent, toate statele membre ale UE, cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului, Irlandei si Romaniei, fac parte din spatiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale blocului comunitar european (Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein).

Parlamentul European a cerut constant ca Bulgaria si Romania sa fie pe deplin admise in spatiul Schengen, de exemplu in rezolutia din 2018 pe aceasta tema, in rezolutia din 2020 referitoare la situatia spatiului Schengen in contextul pandemiei de COVID-19 si intr-un raport din 2021 privind functionarea spatiului de libera circulatie.

Dezbaterea pe acest subiect a avut loc tot la Strasbourg, in sesiunea plenara din 3-6 octombrie, cand majoritatea eurodeputatilor au cerut statelor membre sa recunoasca faptul ca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile Schengen si ca ar trebui admise in spatiul european de libera circulatie cat mai curand posibil.

Presedintia ceha a Consiliului Uniunii Europene a anuntat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, ca va cauta ca la summitul din luna decembrie sa se obtina unanimitatea cu privire la aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen.

De partea sa, vicepresedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viata european, Margaritis Schinas, a reamintit ca cele doua tari au indeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, lucru recunoscut inca din 2011.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: