Romania sub PSD. Departamentul de Stat al SUA critica coruptia endemica a politicienilor si violentele jandarmilor

externe

Secretarul de stat american Mike Pompeo a prezentat miercuri raportul anual al Departamentului de Stat privind situatia drepturilor omului in lume.

In privinta Romaniei, raportul pentru anul 2018 constata ca autoritatile civile si-au mentinut controlul asupra fortelor de securitate. Problemele semnalate in domeniul drepturilor omului sunt legate de coruptia „endemica” a oficialitatilor si de violentele politiei impotriva romilor, arata Agerpres.

Sistemul judiciar a luat masuri pentru anchetarea si condamnarea oficialilor care au comis abuzuri, dar autoritatile au amanat procedurile in care sunt implicate presupuse abuzuri ale politiei. De aceea, multe astfel de cazuri s-au incheiat cu achitari.

Insuficienta personalului, a spatiului fizic si a tehnologiei din sistemul judiciar impiedica in continuare celeritatea si eficienta actelor de justitie, iar ca urmare durata proceselor este excesiva, observa Departamentul de Stat.

Conditiile din inchisorile din Romania raman grele si nu se ridica la standardele internationale, se mai arata in raport.

In legatura cu libertatea presei, documentul mentioneaza ca jandarmeria a agresat fizic, verbal si cu gaze lacrimogene cel putin 15 ziaristi, cu ocazia protestelor publice din 10 august anul trecut.

Mai mult despre: ,


Comentarii: