Romania, tara preferata de coruptii din Moldova pentru a-si ascunde averile. Seful DNA-ului moldovenesc: „Au afaceri prin interpusi, case de vacanta in Romania”

news

Directorul Centrului National Anticoruptie (CNA) din Republica Moldova, Iulian Rusu, anunta ca functionarii corupti din tara isi plaseaza banii cu precadere in Romania.

„In primul rand destinatia preferata este Romania, datorita proximitatii evident. Dar avem si alte jurisdictii mai putin cunoscute precum, Danemarca. Sunt jurisdictii de lux cum ar Elvetia unde se identifica mai multe proprietati, insa acest proces nu este doar in controlul nostru. O remarca importanta este, ca sa stabilim exact procesul include o implicare semnificativa din partea colegilor”, a declarat Iulian Rusu la TV8.

Referitor la informatiile legate de un functionar din Republica Moldova care ar avea o insula in Grecia, directorul CNA a precizat ca a auzit de astfel de informatii, insa „nu poate sa confirme aceasta”.

„Am auzit si eu, dar procesul de identificare a activelor este unul destul de indelungat, de identificat date in baza informatiilor receptionate de la colegii din afara tarii. Acum sa zic concret ca un figurant are insula, cred ca nu am sa pot confirma aceasta informatii. Nu am un raspuns la acest subiect”, a precizat directorul CNA.

Iulian Rusu a precizat ca printre bogatiile pe care le ascund functionarii din Moldova in alte tari se numara afaceri inregistrate si controlate prin interpusi sau case de vacante.

„Afaceri, case de vacante… nu-mi aduc aminte din cele 160 de investigatii financiare. Daca se identifica si hotele? Stiu ca sunt afaceri inregistrate pe numele persoanelor juridice care sunt controlate prin interpusi”, a conchis Rusu.

Citeste si: Maia Sandu, discurs fabulos si pe sleau in fata liderilor lumii: „Nu mai permiteti oficialilor corupti sa se stabileasca in tarile dvs. dupa ce si-au jefuit tarile. In numele multor democratii fragile, va cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupti in fata justitiei si restituirea activelor care nu le apartin”

Mai mult despre:

Comentarii: