„Romania trebuie sa treaca la EURO cat mai repede. Timpul monedei nationale a trecut” – Specialist in economie

pagina verde

Romania trebuie sa foloseasca intreg ciclul politic si sa adopte euro cat mai repede, intrucat toate contraargumentele amanarii aderarii la moneda unica europeana sunt mai putin solide si relevante astazi, sustine Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), intr-un interviu acordat Agerpres.

Acesta afirma ca Romania are nevoie de capital in euro ca sa poata finanta marile proiecte de infrastructura, deci cele generatoare de crestere economica sustinuta pentru noul ciclu politic si economic, insa „banii pentru asa ceva sunt in special denominati in euro”.

„Avem, in principal, un triunghi al slabiciunilor noastre: sanatate, educatie si infrastructura. In ceea ce priveste economia, eu cred ca Romania trebuie sa treaca la euro cat mai repede posibil, pentru ca realitatea hiper-competitiei economice mondiale ne grabeste acum, post Brexit. Deficitul nostru de investitii si infrastructura competitiva nu pot fi sustinute doar de averea si economisirea interna. Avem nevoie de capital extern, cu disponibilitate pe termen lung de a finanta cresterea noastra economica sustenabila, bazata pe investitii de infrastructura. Am mai spus, acest capital disponibil este denominat in special in euro. Contraargumentele amanarii aderarii la euro, desi multe si pertinente, sunt insuficiente in fata acestui tri-argument de siguranta economica nationala si de prosperitate pentru copii nostri: infrastructura, educatie, sanatate”, a declarat Mitroi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: