Romania si alte 17 state UE vor trimite un milion de obuze in ajutorul Ucrainei. Kuleba: „Cat mai multa munitie de artilerie pentru Ucraina, cat mai rapid posibil”

externe

Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord, luni, sa furnizeze un milion de obuze de Ucrainei, a anuntat ministrul estonian al Apararii, Hanno Pevkur, in marja unei intalniri cu omologii sai din UE la Bruxelles.

„Am ajuns la un consens politic pentru a trimite Ucrainei un milion de runde de munitie de calibru 155 mm”, a declarat el reporterilor, adaugand ca proiectilele vor fi trimise in termen de 12 luni, informeaza Yahoo Finance, citand Reuters.

„Mai sunt multe, multe detalii care trebuie (rezolvate), dar pentru mine este cel mai important sa incheiem aceste negocieri si asta imi arata un lucru: daca exista vointa, exista o cale”, a precizat ministrul.

Printre cele 18 natiuni europene se numara: Austria, Belgia, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Suedia si Norvegia, precizeaza CNN.

Seful diplomatiei ucrainene Dmitro Kuleba, care a participat prin videoconferinta la reuniunea omologilor sai din UE, a salutat acordul.

”Cat mai multa munitie de artilerie pentru Ucraina, cat mai rapid posibil. Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astazi. Acest acord va consolida capacitatile Ucrainei pe campul de lupta”, a subliniat Kuleba intr-un mesaj pe Twitter.

Acordul, care urmeaza sa fie validat de catre liderii statelor UE la summitul din 23-24 martie, raspunde unui apel urgent lansat in 9 martie de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Suma de 1 miliard de euro va fi utilizata pentru a le rambursa statelor membre munitiile livrate Kievului din stocurile lor, la preturi de 1.000-1.300 euro pe obuz. In prezent pretul unui astfel de obuz este de 4.000 de euro si creste in continuare.

Un alt miliard de euro va fi utilizat pentru cumpararea de munitii calibrul 155 mm destinate Ucrainei. Contractele sunt prevazute in septembrie cu obiectivul de a reduce la 6-8 luni termenul pentru achizitionare si livrare.

A treia componenta a planului vizeaza cresterea capacitatilor de productie ale unui numar de 12 producatori de armament din UE pentru ”a reconstitui stocurile tarilor UE si a continua aprovizionarea fortelor ucrainene”.

Cele 2 miliarde de euro vor fi alocate prin Instrumentul European pentru Pace, un fond interguvernamental creat de statele membre in afara bugetului UE si utilizat de la inceputul conflictului pentru furnizarile de arme pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: