Romania, Turcia si Bulgaria au semnat un acord privind contracararea minelor marine care ameninta navigatia pe Marea Neagra

news

conferinta, Turcia, Bulgaria, Romania, deminare, Marea Neagra, acord

Turcia, Bulgaria si Romania au semnat joi la Istanbul un acord privind lupta comuna impotriva minelor marine, care ameninta transportul maritim in Marea Neagra inca de la inceputul razboiului din Ucraina.

Ministrul turc al Apararii, Yasar Guler, a declarat ca memoriul prevede infiintarea unui grup operativ de actiune impotriva minelor printre cei trei aliati NATO pentru combaterea minelor aflate in deriva.

„Am decis impreuna sa semnam un protocol intre cele trei tari pentru a combate mai eficient amenintarea minelor din Marea Neagra prin imbunatatirea cooperarii si coordonarii noastre stranse existente”, a declarat Guler la o conferinta de presa la Istanbul cu ministrul roman al apararii, Angel Tilvar si Ministrul adjunct al apararii bulgar Atanas Zaprianov .

Potrivit cotidianului Evropeiska Pravda, Guler a sugerat ca si alte tari ar putea participa la deminare dupa sfarsitul razboiului.

Initiativa celor trei tari isi propune sa faca transportul mai sigur, inclusiv pentru navele care transporta cereale din Ucraina.

Anterior, guvernul bulgar a subliniat ca activitatile grupului nu vor fi indreptate impotriva nici unei alte tari, iar operatiunea de deminare a Marii Negre este de asteptat sa contribuie la imbunatatirea cooperarii si a relatiilor de buna vecinatate dintre participanti.

Dupa semnarea acordului va incepe procesul de planificare operationala, care vizeaza elaborarea de documente si instructiuni detaliate pentru actiunile grupului. Acest proces poate dura pana la cateva luni.

In urma invaziei pe scara larga de catre Rusia a Ucrainei, echipele militare de scufundari romanesti, bulgare si turce  dezamorseaza in mod regulat minele care plutesc in apele lor. In octombrie, a devenit cunoscut pentru prima data ca aceste trei tari  discuta despre crearea unei forte comune  pentru curatarea de mine a Marii Negre.

Aceasta forta de mine nu va fi considerata o operatiune NATO, ci va fi prima actiune comuna majora a aliatilor de la Marea Neagra de cand presedintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie la scara larga a Ucrainei in februarie 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: