externe

Romania, Turcia si Bulgaria semneaza un memorandum pentru constituirea unui grup operativ pentru combaterea minelor marine

Ministrii apararii nationale ai Romaniei, Turciei si Bulgariei, vor semna, joi, Memorandumul de intelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine in Marea Neagra – MCM Black Sea, in cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfasura la Istanbul, potrivit unui comunicat al MApN.

MCM Black Sea este o initiativa a celor trei aliati riverani la Marea Neagra menita sa faciliteze siguranta navigatiei prin combaterea amenintarilor reprezentate de minele marine.

Bulgaria, Romania si Turcia au invitat si alte tari sa se alature demersului de dezamorsare a Marii Negre si de asigurare a sigurantei rutelor maritime.

„Activitatile MCM Marea Neagra sunt de natura in intregime pasnica si nu sunt indreptate impotriva niciunei alte tari. Se asteapta sa contribuie la imbunatatirea interactiunii si a relatiilor de buna vecinatate dintre participanti, fara a inlocui prezenta NATO si activitatile de descurajare si aparare in curs in zona Marii Negre”, a spus ministerul bulgar al apararii potrivit France24.

Ministerul roman al apararii a declarat ca initiativa va avea o structura de comanda rotativa la sase luni si „va contribui la intarirea posturii aliate de descurajare si aparare a flancului estic”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au comentat imediat anuntul.

Turcia controleaza traficul maritim si naval al Marii Negre, care trebuie sa treaca de Stramtorile Bosfor si Dardanele inainte de a ajunge in Marea Egee si in Marea Mediterana.

Odata cu izbucnirea razboiului, Turcia a invocat o clauza din Conventia de la Montreux care limiteaza accesul navelor de razboi care provin din tari non-riverane catre si dinspre Marea Neagra.

Masura a impiedicat Marea Britanie sa trimita, luna trecuta, doua nave vanatoare de mine in regiune pentru a ajuta Ucraina in eforturile sale de a-si exporta cereale.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

O familie unita: un sibian candideaza la Consiliul Local impreuna cu fratele, mama si bunica lui

Ioan Stefan Zara, candidatul la functia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist…

27 de minute ago

Si Piedone are o „matusa Tamara”: primarul isi ascunde cele sapte vile de lux din Bragadiru pe numele unei batrane de 87 de ani, cu pensia de 2.000 de lei – VIDEO

O investigatie jurnalistica a scos la iveala o veritabila caracatita imobiliara aflata in spatele actualului…

57 de minute ago

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

O oră ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

O oră ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

2 ore ago