Romania va primi mai multi bani de la UE decat Austria, Danemarca, Olanda. PSD este insa nemultumit si baga strambe

politica

ursula

Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat miercuri de Comisia Europeana, potrivit unui document consultat de agentia DPA, citata de Agerpres.

Potrivit acestui document, Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franta (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) si Grecia (22,56 miliarde de euro).

Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, si Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, documentul consultat de DPA prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata Romaniei este de 31,206 miliarde de euro.

Comparativ, Italia ar urma sa primeasca fonduri in valoare totala de 173 miliarde de euro, din care 81,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 91 miliarde de euro sub forma de imprumuturi, iar Spania va primi o suma totala de 140 miliarde de euro, din care 77,32 miliarde de euro sub forma de granturi si 63 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Urmeaza Polonia, cu o suma totala de 63,83 de miliarde de euro, Franta cu 38,772 de miliarde de euro, Grecia cu 31,997 de miliarde de euro, Romania cu 31,206 de miliarde de euro si Germania cu o suma totala de 28,806 de miliarde de euro.

Potrivit planului Comisiei, banii vor fi oferiti sub forma de granturi si imprumuturi. Statele membre vor trebui sa solicite finantare, prezentand proiectele pentru care ar dori sa cheltuie banii.

Insa propunerea prezentata miercuri de Comisia Europeana are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect.

PSD in schimb este nemultumit de suma primita, sustinand ca este prea mica.

„2.4 trilioane euro, in total, pentru Europa, din care 750 miliarde pentru redresarea economica! Aceasta e propunerea Comisiei Europene. Posibil sa vedem aparitia de noi taxe pe mediu pentru statele membre si altele impuse, in sfarsit, gigantilor din digital. Romania, potrivit unor informatii, ar urma sa primeasca peste 30 miliarde euro, partial nerambursabili, partial sub forma de imprumuturi in conditii preferentiale. Dar! Tot ce ni se va da va trebui folosit prin respectarea cerintelor impuse de Pactul Ecologic. Batalia e abia la inceput, totusi. Urmeaza negocierile la nivel de sefi de stat. Noi, stiti deja, nu trebuie sa ne facem iluzii ca ar avea cineva planuri marete de viitor sau curaj sa ceara mai mult. O sa luam ce ramane…”, a scris europarlamentarul PSD Carmen Avram pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: