Romanii care au stat in case au fost fraieri. „Amnistie” pentru amendati anuntata de Tariceanu, Ciolacu si Ponta

politica

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca partidul sau, PSD si Pro Romania au elaborat un proiect de lege prin care sa fie anulate, in mod automat, majoritatea amenzilor date in perioada starii de urgenta si nu prin intermediul instantei.

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstitutionale amenzile aplicate cetatenilor pe timpul starii de urgenta. Constatand ca sunt peste 300.000 de amenzi si anularea lor depinde de o decizie a instantei, ALDE, PSD si Pro Romania au elaborat un proiect de lege care sa anuleze in mod automat aceste amenzi, fara a mai fi nevoie de a merge in instanta. Asta ii va scuti pe cei 300.000 de romani sa aglomereze instantele, sa piarda timp si bani, sa blocheze activitatea instantelor si sa creasca riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contraventiile primite pentru incalcarea masurii de carantina, tulburarea ordinii publice si alte fapte in care viata persoanei a fost tulburata”, a scris, miercuri, Tariceanu pe Facebook.

De altfel, Renate Weber, trimisa de ALDE in fruntea Avocatului Poporului, a cerut de-a dreptul o „amnistie”.

„Noi i-am sfatuit de la bun inceput pe cei care au fost amendati sa conteste amenzile la instante, pentru ca aceasta este calea fireasca de urmat. Pe de alta parte, ma gandesc acum ca, avand in vedere ca sunt vreo 300.000 de astfel de amenzi, o asociatie a grefierilor spunea ca au primit deja vreo suta de mii de plangeri, ma gandesc, pur si simplu, ca sufocam instantele de judecata si atunci poate ca Guvernul va veni cu o formula, nu stiu daca amnistie sau de alt tip, dar prin care sa anuleze toate aceste amenzi, pentru ca multi poate nu le-au contestat ca nici nu au stiut, sunt oameni in varsta, cu putina scoala si fara resurse materiale, dar care s-au trezit cu niste amenzi uriase si sa nu stea oamenii cu teama ca le pot fi luate, nu stiu, casele, acareturile din casa, ar fi pacat. Eu sper sa vedem o astfel de actiune din partea Guvernului”, a afirmat Weber, pentru Agerpres.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra Ordonantei de Urgenta a Guvernului prin care se reglementeaza cuantumul amenzilor pe perioada starii de urgenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: