Romanii care vin din Spania NU mai trebuie sa intre in carantina. Decizie a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta

news

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat luni o hotarare prin care s-a decis eliminarea Spaniei de pe lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania.

„Avand in vedere situatia complexa generata de evolutia cazurilor noi de imbolnavire in Europa, precum si situatia furnizata astazi, 10.08.2020, de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor, potrivit careia rata cumulata de incidenta a cazurilor noi de imbolnavire din ultimele 14 zile raportata la 100.000 de locuitori inregistrata in Spania se situeaza la valoarea de 75,8 – inferioara valorii inregistrata pe teritoriul Romaniei (87,4) – tinand cont de necesitatea monitorizarii permanente a evolutiei cazurilor noi de imbolnavire in tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat, pe baza criteriului aprobat prin Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 36 din 21.07.2020, luand in considerare implicatiile majore generate de intrarea pe teritoriul national a unui numar mare de persoane din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat (…), Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta hotarare. Art. (1) Se aproba eliminarea Regatului Spaniei de pe lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat”, se arata in decizia CNSU.

De asemenea, a fost luata decizia ca instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din zonele de risc epidemiologic ridicat sa se adopte prin Hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, pe baza situatiei emisa de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si a propunerilor formulate de Institutul National de Sanatate Publica.

Conform CNSU, la emiterea acestor decizii vor fi luate in considerare toate implicatiile asupra sanatatii publice si vor fi analizate aspectele socio-economice generate de instituirea masurii de carantinare.

In cazul in care situatia o impune, decizia privind instituirea carantinei pentru cetatenii care se intorc in Romania poate fi luata pentru anumite zone sau regiuni administrative din statele cu risc epidemiologic ridicat.

Mai mult despre:

Comentarii: