Romanii din diaspora, asteptati sambata si duminica la vot – aproape 7.000 de persoane voteaza prin corespondenta

politica

romani, diaspora, vot, corespondenta

Romanii din diaspora sunt asteptati sambata si duminica la urne, pentru a-si desemna reprezentantii in noul Legislativ, votarea desfasurandu-se in cele 950 de sectii organizate in strainatate.

Cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul sau resedinta legal stabilite pot vota prin corespondenta sau in cadrul sectiei de votare din tara de domiciliu sau resedinta. Exercitarea dreptului de vot de catre cetatenii din diaspora nu este conditionata de inscrierea acestora in Registrul electoral, transmite Agerpres.

Potrivit site-ului Autoritatii Electorale Permanente, 6.840 de persoane s-au inregistrat pentru a-si exercita dreptul de vot prin corespondenta la scrutinul din 1 decembrie.

Cele mai multe cereri de vot prin corespondenta au fost depuse de romanii din Marea Britanie (1.544), Germania (1.359), Elvetia (524), Tarile de Jos (462). Urmeaza Franta, Spania, Belgia si Italia si SUA.

Totodata, au depus cereri pentru a vota la parlamentare la o sectie 6.067 de alegatori. Cele mai multe cereri au venit de la romanii din Tarile de Jos (1.512), Marea Britanie (987), Germania (643), Franta (421) si Italia (410).

Pot vota in strainatate la alegerile parlamentare cetatenii romani care indeplinesc urmatoarele conditii:

* au domiciliul sau resedinta in strainatate;

* au varsta de cel putin 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv;

* nu au fost pusi sub interdictie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate isi pot exercita dreptul de a alege la sectiile de votare organizate in strainatate, in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate: pasaportul simplu, cu mentionarea tarii de domiciliu; pasaportul simplu temporar, cu mentionarea tarii de domiciliu; pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.

Romanii cu resedinta in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, insotite de un document oficial emis de statul strain privind stabilirea resedintei: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, documentele care atesta resedinta in strainatate sunt:

* pentru cetatenii romani care detin si cetatenia statului de resedinta, documentele de identitate eliberate de autoritatile locale ale statului de resedinta (carte de identitate, pasaport, certificat de naturalizare/cetatenie etc.);

* documentele speciale emise cetatenilor romani angajati ai misiunilor diplomatice/oficiilor consulare si ai organizatiilor internationale cu sediul in strainatate, precum si cele emise membrilor de familie ai acestora;

* lista avizata de serviciul personal al Ministerului Apararii Nationale/Ministerului Afacerilor Interne care sa ateste calitatea de militar in misiune;

* pentru cetatenii romani care se afla in strainatate pentru a urma un tratament medical, de mai mult de 90 de zile, documentele emise ori avizate de o autoritate medicala, pe plan local;

* pentru cetatenii romani cu resedinta pe teritoriile altor entitati nerecunoscute ca state, documentele detinute pe plan local;

* pentru cetatenii romani care se afla in strainatate pentru a urma unul sau mai multe programe de studii, documentele emise ori avizate de o institutie de invatamant ori formare profesionala, pe plan local, ori de autoritatile statelor acestor entitati.

Documentul care atesta resedinta in strainatate poate fi prezentat membrilor biroului electoral al unei sectii de votare din strainatate in copie sau in format electronic.

XXX

Alegatorii isi pot exercita dreptul constitutional la orice sectie de votare din strainatate doar daca fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate.

Membrii si personalul tehnic auxiliar ai birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare din strainatate doar daca fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate.

Militarii, politistii si personalul civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate isi exercita dreptul de vot la orice sectie de votare constituita in tara in care isi desfasoara misiunea.

Conform Autoritatii Electorale Permanente, conditia domiciliului sau a resedintei in strainatate, respectiv a prezentarii unui document ce atesta resedinta in strainatate, nu se aplica urmatoarelor categorii de alegatori care se prezinta la vot la sectiile de votare din strainatate:

* candidatilor, daca acestia candideaza in circumscriptia electorala pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii;

* personalului misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare, sectiilor consulare si institutelor culturale din strainatate;

* militarilor, politistilor si personalului civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatiuni din strainatate.

Persoanele fara cetatenie romana nu au drept de vot.

In strainatate nu se foloseste urna mobila.

Fiecare alegator va primi un buletin de vot pentru alegerea Senatului si un buletin de vot pentru alegerea Camerei Deputatilor.

In strainatate se voteaza pe durata a doua zile: sambata, 30 noiembrie, intre orele 7,00 – 21,00 (ora locala), si duminica, 1 decembrie, intre orele 7,00 – 21,00 (ora locala).

Alegatorii care la ora 21,00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot, acestia putand vota pana cel mult la ora 23,59.

Localurile sectiilor de votare din strainatate sunt monitorizate video.

Optsprezece formatiuni si doi independenti au intrat in cursa pentru noul Legislativ din partea diasporei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: