Romanii din diaspora, „bauti si violenti” pe 26 mai. Acuzatii delirante ale unui inalt oficial din MAE in fata comisiei parlamentare a Liei Olguta Vasilescu

news

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, a adus acuzatii delirante romanilor din diaspora, marti. in fata membrilor Comisiei de ancheta a „fraudelor” din 26 mai.

Chiorean a sustinut ca „in multe cazuri s-a intrat cu forta in sectiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”. Mai mult, ea mai afirmat ca au existat „grupuri de agitatori”, unii dintre ei bauti: „In anumite cazuri, cum ar fi in Italia, fortele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanti si la alte actiuni violente”.

„Au fost raportate de misiunile noastre diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, care au facut propaganda electorala in sectiile de votare, interzisa prin articolul 64 din Legea 208/2015, actiuni violente de limbaj si injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenta fizica, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra in sectiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice.

In multe cazuri s-a intrat cu forta in sectiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenta bauturilor alcoolice.

In anumite cazuri, cum ar fi in Italia, fortele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanti si la alte actiuni violente.

O alta problema care a creat incidente a fost aceea a raspandirii, de la primele ore ale diminetii, de informatii false de genul ca nu sunt suficiente buletine de vot, desi in toate aceste sectii au ramas mii de buletine de vot neutilizate.

Aceleasi grupuri la care faceam referire, 200 – 500 de persoane, in unele situatii ne-a fost raportat ca s-au prezentat cu una – doua ore inainte de inceperea alegerilor, ceea ce a creat o coada, pentru ca aceia care se prezentau in mod normal la vot in momentul deschiderii sectiilor de votare sa aiba o anumita stare, multi dintre ei, dupa vot, se asezau din nou la coada”, a declarat Chiorean in fata comisiei conduse de Lia Olguta Vasilescu.

Ea a mai sustinut ca in sectiile organizate la institutele culturale din Viena, Graz sau Linz cetateni aflati la coada au fortat usile la ora inchiderii, au existat numeroase amenintari si injurii si a fost necesara prezenta politiei pentru mentinerea ordinii.

„La Salzburg la fel, la sectiile din Belgia o parte din cei prezenti au scandat violent si au proferat amenintari, inclusiv amenintari cu moartea la adresa membrilor corpului diplomatic. Au existat si in Belgia grupuri de agitatori, precum si unele persoane aflate in stare de ebrietate care incitau la violenta si ura.

La sectia din Nicosia, la inchiderea aplicatiei, un grup de aproximativ 100 de persoane, majoritatea barbati, dintre care cativa in stare de ebrietate, au refuzat sa paraseasca curtea ambasadei incercand sa scandeze sloganuri antiguvernamentale si anti ambasada, au lovit usa principala, au amenintat si injurat.

La sectia din Copenhaga, la ora inchiderii sectiei de votare, sute de alegatori au inceput sa arunce cu pietre in geamurile ambasadei, au lovit in mod repetat usile misiunii”, a sustinut ea.

In 26 iunie, Parlamentul a dat unda verde infiintarii comisiei parlamentare de ancheta pentru investigarea presupuselor nereguli si fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai. Comisia de ancheta este formata din 23 de senatori si deputati reprezentand toate grupurile parlamentare.

Concluziile comisiei de ancheta vor fi stranse intr-un raport care va fi inaintat Birourilor permanente reunite ale Parlamentului in termen de 90 de zile de la data constiturii comisiei. Ulterior, raportul se supune votului in plenul reunit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: