Romanii din Elvetia au reusit sa determine guvernul de la Berna sa se implice pentru apararea justitiei impotriva PSD-ALDE: „Monitorizam cu deosebita atentie”

news

Un grup de romani stabiliti in Elvetia a trimis o scrisoare guvernului de la Berna in care a solicitat punctul de vedere al oficialilor elvetieni fata de atacurile la adresa justitiei ale majoritatii parlamentare de la Bucuresti. 

”Consiliul Federal monitorizeaza cu deosebita atentie evolutiile din Romania in contextul reformei judiciare si al luptei impotriva coruptiei”, se arata intr-un raspuns oficial transmis pe data de 17 mai de catre ministerul federal de externe elvetian parlamentarilor din Tara Cantoanelor, scrie g4media.ro. Un grup de parlamentari ai Partidului Social Democrat Elvetian au facut o interpelare ca urmare a scrisorilor trimise in aceasta iarna de catre un grup de romani din cadrul miscarii civice Rezist Zurich. Acestia au avertizat ca reforma judiciara initiata de Parlamentul de la Bucuresti ar putea submina statul de drept din Romania.

Intrebare Partidul Social Democrat Elvetian: Impartaseste Consiliul Federal, ca multe alte state occidentale, ingrijorarea pentru situatia statului de drept din Romania in urma propunerii privind reforma sistemului judiciar?

Raspunsul Ministerului Federal de Externe: Consiliul Federal monitorizeaza cu deosebita atentie evolutiile din Romania in contextul reformei judiciare si al luptei impotriva coruptiei. Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis Parlamentului spre revizuire legile privind reforma judiciara, adoptate in decembrie 2017. In cadrul procesului judiciar, Elvetia subliniaza importanta celor doi piloni de baza ai statului de drept: independenta sistemului judiciar si separatia puterilor in stat. Caracteristic unui stat de drept este si faptul ca persoanele responsabile de urmarirea si judecarea infractiunilor legate de coruptie trebuie sa dispuna de independenta si autonomia necesare pentru a-si indeplini functiile, fara a fi expuse presiunilor nepotrivite.

Intrebare: Romania este membra a Consiliului Europei si a OSCE. In ce forma a reamintit Consiliul Federal guvernului roman obligatiile sale in ceea ce priveste statul de drept si independenta justitiei? Ce masuri a luat la nivel multilateral? Planifica masuri suplimentare?

Raspunsul Ministerului Federal de Externe: In cadrul Consiliului Europei, Elvetia sprijina eforturile depuse de Secretarul General Thorbjorn Jagland pentru a determina Romania sa respecte standardele europene in domeniul statului de drept si al independentei sistemului judiciar. Intr-o scrisoare adresata presedintelui roman Klaus Iohannis, el l-a indemnat pe acesta sa transmita amendamentele legislative spre analizare Comisiei de la Venetia din cadrul Consiliului Europei (experti constitutionali independenti). Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) examineaza deja conformitatea modificarilor legislative cu standardele anticoruptie ale Consiliului Europei. Expertii elvetieni participa activ la aceste comitete. In cadrul OSCE Elvetia nu isi exprima pozitia privind evolutia reformei judiciare si a luptei anticoruptie din Romania, pentru ca are in vedere alte canale de comunicare, cum ar fi cele bilaterale.

Intrebare: Directia Nationala Anticoruptie, DNA, din Romania a lansat actiuni judiciare impotriva a 30 de inalti functionari numai in 2016, printre care se afla ministri, parlamentari si sefi ai autoritatilor fiscale. A dispus Consiliul Federal blocarea bunurilor pe care inculpatii le-ar fi adus in Elvetia? Raman acestea blocate pana cand achizitia lor legitima va fi dovedita? A fost dispusa blocarea activelor pentru functionarii de rang inalt care au fost deja condamnati definitiv?

Raspunsul Ministerului Federal de Externe: In conformitate cu legislatia federala privind valorile patrimoniale de origine ilicita, nici un bun detinut in Elvetia de catre persoane expuse politic in Romania, nu este blocat. Cu toate acestea, autoritatile romane competente pot, in orice moment, sa solicite Elvetiei pe caile stabilite blocarea de bunuri prin trimiterea unei cereri de asistenta juridica catre Elvetia.

Intrebare: Ce posibilitati vede Consiliului Federal de a contribui la consolidarea statului de drept, a sistemului judiciar si a separarii puterilor in stat in cadrul actualei si noii contributii la fondurile de coeziune pentru reducerea disparitatilor economice si sociale din Romania?

Raspunsul Ministerului Federal de Externe: In cadrul contributiei Elvetiei la extinderea UE, o parte a programului elvetian de contributie pentru Romania include consolidarea statului de drept si a sistemului judiciar. Elvetia sustine, de asemenea, imbunatatirea capacitatilor de securitate ale Romaniei si promovarea cooperarii dintre cele doua tari prin intermediul Fondului Tematic pentru Securitate. Din 2011, au fost dezvoltate si implementate 23 de proiecte cu un buget total de 18 milioane de franci.

In prezent exista inca 12 proiecte in curs de desfasurare. Aceste proiecte sprijina urmatoarele domenii: lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a traficului de fiinte umane, imbunatatirea performantei sistemului judiciar, de politie si jandarmerie si punerea in aplicare a Acordurilor Schengen si Prum (cooperare transfrontaliera in domeniul combaterii terorismului, a criminalitatii si a migratiei ilegale).

Implicarea Elvetiei in acest domeniu arata primele rezultate. De exemplu, datorita formarii judecatorilor romani, a procurorilor si a functionarilor de stat din sectorul luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, anchetele si investigatiile judiciare pot fi efectuate mai rapid si mai eficient.

Pentru a doua contributie elvetiana in beneficiul anumitor state membre ale UE, Consiliul Federal a definit drept prioritati formarea profesionala si migratia. Pornind de la nevoile si solicitarile statelor partenere si a intereselor Elvetiei, fondurile pot fi utilizate si pentru proiecte din alte domenii tematice, precum securitatea si promovarea societatii civile.

Initiatorul interpelarii: Naef Martin, fractiunea social-democrata, Partidul Social-Democart Elvetian

Co-semnatari: (11) : Barrile Angelo, Bendhan Samuel, Crottaz Brigitte, Friedl Claudia, Hadorn Philipp, Heim Bea, Munz Martina, Beynard Mathias, Semadeni Silva, Sommaruga Carlo, Tornare Manuel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: