„Ce mare onoare”. Romanii din Philadelphia s-au intalnit cu Klaus Iohannis. Ce le-a transmis presedintele

news

Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, romanilor din Philadelphia sa contribuie in continuare la bunastarea relatiei dintre Romania si SUA.

„Comunitatile romanesti, asa cum este aceasta frumoasa comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar si pentru Romania. (…) Sunteti importanti pentru noi, sunteti vitali pentru pastrarea legaturii cu patria si ma bazez foarte mult pe dvs si pe ceilalti romani din SUA atunci cand vine vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA. Este extrem de important ca dvs si celelalte comunitati foarte bine inchegate, contribuiti cu totii, ca si americanii, la bunastarea acestei tari si va rog sa contribuiti in continuare la bunastarea relatiei dintre tarile noastre”, a spus Iohannis, la intalnirea cu romanii din Philadelphia, citat de Agerpres.

El a precizat ca, in momentul in care a fost stabilita vizita sa in SUA, dupa o „selectie atenta” a comunitatilor de romani, a ales sa vina la Philadelphia.

„In afara de faptul ca sunteti o comunitate de care suntem mandri, aveti in Philadelphia o istorie extrem de bogata, in primul rand istoria Statelor Unite, dar iata ca se intampla sa gasim un document, si astazi am avut ocazia sa vedem originalul, care a contribuit la existenta statului roman. Este acea renumita declaratii de principii care, impreuna cu opinia ferma a presedintelui Woodrow Wilson, a facut posibila, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastra Nationala, dar si alte popoare, in special din mijlocul si din estul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care au fost o prima formula de autodeterminare a popoarelor”, a spus Iohannis.

Seful statului a amintit de intalnirea sa cu presedintele american, Donald Trump, in prima parte a acestui an.

„Dupa aceasta vizita, relatia noastra a devenit deosebit de puternica si am reusit sa dam o noua dimensiune Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA”, a spus Iohannis.

El a precizat ca Donald Trump a aratat, la acel moment, ca apreciaza foarte mult comunitatea de romani din SUA.

„M-am bucurat foarte mult cu acea ocazie sa aflu ca domnia sa apreciaza foarte mult comunitatea de romani din SUA si am gasit peste tot romani foarte respectati, incepand de la Casa Alba, la sediul ONU si in foarte multe locuri. Intre timp, nici nu mi se mai pare un lucru special ca, in SUA, lumea sa ma salute in limba romana”, a afirmat seful statului.

El a fost insotit la eveniment de sotia sa, Carmen Iohannis. A fost prezent de asemenea ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, acesta aratand ca este prima intalnire a unui presedinte roman cu comunitatea de romani din zona.

La evenimentul organizat la Union League din Philadephia, cel mai vechi club din Statele Unite ale Americii, au participat aproximativ 100 de persoane.

La finalul discursului, seful statului a stat de vorba si s-a fotografiat cu participantii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: