Romanii din Valea Timocului, afectati de o exploatare miniera chineza din Serbia, solicita sprijin de la Bucuresti. „Patriotii” Simion si Sosoaca tac malc in aceasta privinta

news

romani, Valea Timocului, exploatare miniera, chinezeasca, Diana Sosoaca, George Simion

Romanii din Valea Timocului (Serbia) afectati de exploatarea miniera din zona orasului Bor, unde compania chineza Zi Jin extrage zacaminte de cupru si aur din 2018, au lansat un protest, joi, la Craiova, prin care solicita sprijin din partea autoritatilor din Romania, Serbia si Uniunii Europene.

Ei sustin ca pe langa problemele de poluare au probleme legate de exproprieri abuzive, pentru ca reprezentantii companiei chineze le iau fara niciun drept casele, pamanturile si padurile pentru care nu le platesc nimic, informeaza TVR Craiova.

‘La Bor se exploateaza aurul si cuprul de 124 de ani. Din 2018, mina de la Bor a fost cumparata de firma chineza Zi Jin, o firma de stat din China, si de atunci au inceput marile probleme. Noi am avut si in trecut probleme cu ecologia in zona, pentru ca la Bor pe langa minele din zona avem si o topitorie, insa acum s-a renovat si nu mai polueaza aerul atat de mult, dar in zona pamantul si apa nu mai pot fi folosite din pacate pentru agricultura. Avem cel mai poluat rau din Europa, se numeste raul Borului, care se varsa in Timoc si din Timoc se varsa in Dunare, asa ca si Dunarea este afectata si tarile care sunt langa Serbia: Bulgaria si Romania simt poluare care vine de la Bor’, a spus, joi, la Craiova, Predrag Balasevic, reprezentant al romanilor din Valea Timocului, presedintele Partidului Neamul Romanesc din Serbia. El a afirmat ca firma chineza ‘nu respecta nicio lege din Serbia’, printr-un minerit necontrolat.

‘Pe langa poluare, avem probleme din cauza politicii pe care o aduc chinezii printr-un minerit necontrolat. Deci ei nu respecta nicio lege din Serbia: deschid noi cariere, intra pe pamantul oamenilor fara o aprobare din partea institutiilor sarbesti, iar oamenii sunt nevoiti sa dea in judecata aceasta firma, dar avand in vedere situatia juridica din Serbia, procesele dureaza foarte mult. Deci se intra pe pamant, li se ia fara a le plati ceva pentru casele lor, pentru pamanturile lor, pentru padurile lor. Serbia are o lege prin care firmele straine pot sa faca exproprierea terenului. Este o lege unica in Europa. Statul sarb, institutiile locale, primaria nu fac nimic pentru a sprijini acesti oameni’, a subliniat Predrag Balasevic.

Acesta a mentionat ca de doua saptamani oamenii dintr-un sat au blocat un drum pentru a nu mai da voie utilajelor si camioanelor sa treaca prin satul lor, ‘pentru ca au distrus tot’, iar un studiu al Institutului de Sanatate de la Belgrad a aratat ca toate tipurile de cancer sunt de pana la zece ori mai multe in aceasta zona decat media in Serbia.

‘Deci oamenii sunt bolnavi, li se distruge tot, inclusiv sanatatea. Se incalca si Constitutia Serbiei, iar noi cerem un ajutor de la institutiile romanesti, pentru ca strigatul la Belgrad care a fost trimis de mai multe ori nu a fost auzit. Nu s-a reactionat, prin acest protest cerem sa se reactioneze. Serbia este pe un drum spre UE, dar nu respecta niste drepturi elementare cand este vorba de minoritati, ecologie, justitie, drepturile omului. Bucurestiul ar trebui sa aiba grija mai mare fata de o comunitate care este aici, langa granita cu Romania, care nu are drepturi elementare. Dar noi suntem intr-o situatie unde fizic nu mai putem trai pe pamantul nostru’, a declarat Predrag Balasevic in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema organizata la Biblioteca Judeteana ‘Alexandru si Aristia Aman’ din Craiova.

Romanii din Valea Timocului au lansat, joi, un protest pe care il vor trimite presei, institutiilor romanesti, institutiilor sarbesti si Uniunii Europene legat in special de situatia celor care traiesc in zona orasului Bor, unde locuiesc de secole si care acum sunt nevoiti sa plece din cauza exploatarii miniere a firmei chineze.

‘In Valea Timocului traiesc romani, este o comunitate destul de mare, in jur de 300.000 de romani traiesc in 154 de sate pur romanesti, 46 de localitati mixte. Este o comunitate mare, care inca nu are dreptul sa invete in limba romana la scoala, nu avem mass media in limba romana, cand este vorba de biserica, aceasta cu greu functioneaza si lucreaza in Timoc, unde sunt preoti care greu isi desfasoara activitatea preoteasca. De ce este situatia asa? Este o intrebare buna, la care nici in ziua de azi nu avem un raspuns concret de la statul sarb. De ce o comunitate care a fost loiala statului sarb se afla in aceasta situatie? Noi suntem singura minoritate nationala din Serbia care a constituit Serbia moderna impreuna cu sarbii, am fost alaturi de ei de fiecare data cand au luptat in toate razboaiele. Romanii din Timoc au ajutat statul in care au fost si drept recompensa nu am primit drepturile de la stat nici pana azi. Pe langa problema identitara, azi avem o problema noua, care este foarte acuta: suntem nevoiti sa ne mutam de pe pamantul nostru si multi romani din zona noastra pleaca in alte colturi ale Serbiei sau pleaca in afara Serbiei’, a mai spus reprezentantul comunitatii romanilor din Valea Timocului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: