Romanii nu sunt XENOFOBI. Au iesit in strada pentru Arafat si au presedinte neamt. Alta este problema cu refugiatii

news

Jurnalistul Cristian Campeanu explica foarte simplu de ce romanii nutresc aversiune fata de venirea miilor de refugiati sirieni in tara noastra. Teama lor este cu totul alta, nu are legatura cu xenofobia.

„Cei mai multi dintre refugiatii/imigrantii care vor ajunge sau au ajuns deja in Germania vor avea socul vietii lor cand se vor fi instalat in aceasta tara. Vor descoperi ca, din cauza unui mod gresit de a intelege toleranta al autoritatilor, vor trai in aceleasi conditii de servitute ca in tara de origine. Daca tot e sa primim imigranti, un lucru trebuie evitat: capcana „politic corecta“ a multiculturalismului.

Am participat cu cativa ani in urma la un program organizat de guvernul german privind integrarea imigrantilor in zona capitalei, Berlin, deci stim ce vorbim. Guvernul se straduieste din rasputeri si cheltuieste sume de bani care noua ni s-ar parea obscene, de la educatie, la programe de integrare si formare profesionala pana la muzee si centre culturale. Eforturile sunt remarcabile si, probabil, neegalate in tarile europene si, cu toate acestea, nu functioneaza.

Rata somajului in Germania este cu mult sub cea europeana, undeva sub 6%. Dar Germania are o populatie de aproximativ patru milioane de turci, in randurile careia somajul era, acum cativa ani, de 40%. Ceea ce inseamna ca aproape jumatate din turcii din Germania traiesc de pe urma sistemelor sociale generoase. Nu mai punem la socoteala ca sunt si vreo trei milioane de rusi – care o duc destul de bine –, dar exista si cel putin o jumatate de milion de arabi, in randurile carora cifrele sunt inca si mai dramatice. Daca mergi intr-unul din cartierele imigrantilor din Orientul Mijlociu vei observa imediat similitudinile. Nu arata exact ca Ferentariul, dar foarte aproape de Rahova. Mizerie, blocuri supraaglomerate cu toate lucrurile expuse pe afara, grafitti si mici magazine de cartier. Daca ai norocul ca cineva sa-ti raspunda la intrebari, afli ca toti oamenii inghesuiti in aceste getto-uri traiesc din ajutoare sociale si din trafic de droguri si/sau de persoane. Ca traficul de droguri infloreste in astfel de zone nu-i asa o mare noutate. Si asta nu este o poveste care se intampla numai in Germania, ci peste tot in Occident, incepand din Canada, tara care a inventat multiculturalismul, si terminand cu „progresivele“ state scandive. Ideea ca toate culturile sunt egale din punctul de vedere al valorilor si, in consecinta, tara gazda nu are nici un drept sa isi extinda jurisdictia asupra comunitatilor culturale diferite. In virtutea acestor idei „generoase“ si „progresiste“ s-a ajuns pana acolo incat autoritatile sa inchida ochii la abuzuri numai din ratiuni „culturale“. La Berlin am auzit relatari despre femei/sotii carora nu li s-a permis sa iasa de ani buni din casa si servesc ca sclave sub ochii neputinciosi ai autoritatilor, care refuza sa intervina de teama sa nu jigneasca sentimentele religioase/culturale ale celor in cauza.

Adevarul evident pe tot teritoriul Europei este ca multiculturalismul nu functioneaza. Creeaza enclave culturale inchise, fara acces la locuri de munca, resentimentare si, in cele mai extreme cazuri, terorism. Modelul alternativ este cel american, al asa-numitului „melting pot“, in care toata lumea este libera sa isi pastreze traditiile si credintele, dar trebuie sa respecte valorile liberale pe care a fost cladita natiunea.

Romanii au ales un presedinte german si protestant in pofida ortodoxismului nationalist agresiv promovat de Ponta. Romanii au iesit cu miile in strada in apararea arabului Raed Arafat. In Romania nimeni nu are nici cea mai mica problema cu miile de imigranti veniti din China, cu bonele filipineze si cu alti lucratori sositi din Asia pentru ca acestia se „topesc“ in cultura muncii si legislativa interna (mai putin cea fiscala, desigur). Nu ar fi o problema, asadar, pentru Romania sa primeasca 2.000, 5.000 sau …0.000 de refugiati din Siria sau Orient. Teama romanilor care resping atat de violent propunerile europene este, credem, ca, in loc sa integreze acesti oameni nefericiti, vor fi obligati sa se adapteze la regulile lor. Solutia este simpla. Cata vreme toata lumea adera la regulile laice ale democratiei si statului de drept, toata lumea este binevenita. Ceea ce trebuie sa respingem cu toata puterea nu sunt imigrantii, ci multiculturalismul ipocrit care nu mai face diferenta intre libertate si sclavie”, a scris Campeanu in Romania Libera.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: