news

Rosia Montana. Cine este profesionistul roman care a adus victoria Romaniei in procesul cu Gabriel Resources. El a fost si consilier prezidential

Avocatul roman care a obtinut victoria Romaniei in procesul cu Gabriel Resources este Stefan Deaconu, au declarat surse oficiale pentru aktual24.ro. El este presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International.

Deaconu (49 de ani) este  doctor in drept, profesor universitar, avocat, fost consilier prezidential la Departamentul Constitutional-Legislativ al Administratiei Prezidentiale (din 2005 pana in 2012).

El este Presedintele Curtii de arbitraj comercial international de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei din 2015. In perioada 2016-2018 a detinut si functia de Presedinte al Comisiei de arbitraj si metode alternative de solutionare a disputelor (ADR) din cadrul Comitetului National ICC Romania. Este arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Economic si Comercial International din China – CIETAC si in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova.

Stefan Deaconu vorbeste foarte bine limbile engleza si franceza si la nivel de incepator limba rusa.

Este decorat cu ,,Ordinul Coroanei’’ in grad de ,,Mare Ofiter’’ de M.S. Albert II, Regele Belgiei (2009) si cu Ordinul National ,,Steaua Romaniei’’ in grad de ,,Cavaler’’ de Presedintele Romaniei (2009). A primit Premiul ,,Vespasian Pella’’ al Uniunii Juristilor din Romania (2006) si Diploma de onoare acordata de Uniunea Juristilor din Romania pentru lucrarea ,,Constitutia Romaniei. Comentariu pe articole’’ (2008).

Romania a primit castig de castig de cauza la acuzatiile adresate de Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources, reclamantii urmand sa ii ramburseze si cheltuielile de judecata aferente, a anuntat Ministerul Finantelor.

„Romania a primit vineri, 8 martie 2024, Hotararea Actiunii arbitrale internationale initiata de Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey), intemeiata pe Acordurile cu privire la promovarea si garantarea reciproca a investitiilor incheiate de Romania cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numarul ARB/15/31. Potrivit Hotararii Tribunalului Arbitral, Romania primeste castig de cauza la acuzatiile adresate de Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamantii sunt obligati sa ramburseze Romaniei cheltuielile de judecata aferente procedurii de arbitraj”, se mentioneaza intr-un comunicat al MF.

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, dupa comunicarea hotararii arbitrale, orice parte trebuie sa comunice, in maximum 20 de zile, informatiile pe care le considera confidentiale.

„Pentru evitarea oricarui dubiu, Romania doreste publicarea integrala a hotararii arbitrale. Prin urmare, daca tribunalul arbitral va redacta hotararea arbitrala fara a face trimitere la informatiile confidentiale aflate in posesia sa, atunci hotararea arbitrala va deveni publica in intregime si se va publica pe site-ul Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (https://icsid.worldbank.org). Astfel, Ministerul Finantelor nu va putea publica motivele care fundamenteaza solutia pronuntata, acestea nu vor putea fi comunicate decat dupa trecerea celor 20 de zile”, precizeaza sursa citata.

Valoarea totala actualizata a despagubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey) in dosarul arbitral international deschis impotriva Romaniei, legat de „proiectul minier aurifer de la Rosia Montana”, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui raspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea AGERPRES, in baza datelor furnizate de Ministerul Finantelor.

Dosarul in acest caz a fost inregistrat pe rolul Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, in iulie 2015, iar in septembrie 2023 tribunalul care a judecat speta a declarat procedura inchisa in conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

„Actiunea arbitrala internationala a fost initiata in anul 2015 impotriva Romaniei de catre doi investitori straini, respectiv Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey), si a fost intemeiata pe Acordurile cu privire la promovarea si garantarea reciproca a investitiilor incheiate de Romania cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numarul ARB/15/31. Pe aceasta cale, reclamantii au solicitat tribunalului arbitral international sa constate ca Romania a incalcat tratamentul just si echitabil si deplina protectie si securitate a investitiei Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele doua acorduri internationale de protectie a investitiilor. Valoarea totala actualizata a despagubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, se mentiona in raspunsul Guvernului.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Protest in Piata Victoriei: „Invatati sa numarati”/ „Democratie, nu hotie”. Ciolacu refuza sa il demita pe Grebla

Cateva sute de persoane protesteaza, vineri seara, in Piata Victoriei, in legatura cu numeroasele nereguli…

5 ore ago

Premiera, Ciolacu a dat afara o PSD-ista. Directoarea adjuncta a DNSC a fost acuzata de fostul ambasador SUA ca este o „sustinatoare a comunistilor chinezi”

Maria-Manuela Catrina a fost eliberata, la cerere, din functia de director adjunct al directorului Directoratului…

5 ore ago

Italia neaga ca ar fi eliminat referintele la LGBTQ si la avort din declaratia G7

Guvernul de extrema dreapta al Italiei a negat ca a eliminat referirile la avort si…

6 ore ago

SUA sanctioneaza o grupare israeliana pentru atacurile asupra ajutoarelor umantare pentru Gaza

SUA au impus sanctiuni unui grup israelian despre care spune ca a atacat convoaiele cu…

6 ore ago

Timisoara: Masina parcata pe linia de tramvai, mutata de calatori si de trecatori

O masina parcata aiurea, pe o strada din Timisoara, a fost luata pe sus de…

6 ore ago

Tatal lui Dragos Savulescu a murit in masina, cadavrul a zacut apoi pe trotuar peste 2 ore in asteptarea INML

Situatie revoltatoare in Bucuresti, vineri seara. Un barbat a murit in masina, insa dupa ce…

6 ore ago