Rotativa se amana, au decis liderii coalitiei. Ciuca: „Fac apel la ratiunea cadrelor didactice” – Video

politica

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, a anuntat vineri ca liderii coalitiei au decis ca rotativa sa se amane pana se vor rezolva problemele cu sindicatele din invatamant. Anuntul a fost facut in prezenta lui Marcel Ciolacu, care ar fi trebuit sa preia mandatul de premier, si a lui Kelemen Hunor.

”Guvernul pe care il conduc si este un guvern care are o sustinere politica, parlamentara consolidata. Am cazut cu totii de acord ca singura sansa pentru noi sa depasim aceste probleme este sa generam o coalitie politica stabila. Putem sa afirmam ca prin aceasta stabilitate politica am putut sa gestionam si criza energetica, sa asiguram si consecintele razboiului din Ucraina si efectele inflatiei.

Consider ca toate aceste masuri ne-au asigurat si cresterea economica, Romania fiind tara din Europa care a avut a treia cea mai mare crestere economica. Am considerat ca masurile luate trebuie indreptate pentru ca cetatenii sa nu resimta efectele acestor crize.

Am stabilit, prin acord politic, ca la un an si jumatate sa facem in asa fel incat sa asiguram coerenta politicilor guvernamentale si la jumatatea acestei perioade

Astazi ar fi trebuit sa imi depun mandatul in situatia in care totul se mentinea un anumit echilibru. Tinand cont de faptul ca asa cum pana acum am gasit solutii, nu am dat inapoi din fata responsabilitatii. Dupa discutiile pe care le-am avut, la nivelul coalitiei, am decis sa continuam discutiile cu sindicalistii din invatamant, sa gasim solutii pentru problemele cadrelor didactice. Toate aceste probleme nu se pot rezolva printr-o singura decizie pentru ca sunt probleme acumulate in timp. Pentru educatie am alocat, in plus, 8 miliarde de lei in plus fata de anul 2022, am prins in PNRR o suma de peste 3,4 miliarde de lei.

Suntem perfect constienti de nevoie de a ridica nivelul salarizarii in educatie. Este foarte clar ca este nevoie de o recunoastere a meritelor si a valorii hainei de profesor.  Este nevoie de cresterea salariilor, doar ca in acest moment nu ne putem asuma ca printr-o masura unidirectionala sa dezechilibram intreg bugetul de stat.

Le-am pus sindicalistilor in fata toate datele cat se poate de corect si de onest si speram ca pe baza ratiunii sa ajungem la rezolvarea unor probleme. Doar ca in acest moment, facand apel la ratiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o masura unidirectionala sa dezechilibram intreg bugetul de stat.

In atare conditii am avut discutii pana aseara tarziu si am convenit ca pana la solutionarea acestor probleme sa nu-mi depun mandatul pana la rezolvarea acestor probleme”, a declarat Nicolae Ciuca.

Ciolacu a declarat si el ca „este o decizie pe care ne-o asumam impreuna”.

„Aceasta guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este si despre asumare. Eu am spus inca de saptamana trecuta, inaintea discutiilor politice trebuie sa ne asumam impreuna rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumam impreuna, impreuna o sa continuam, eu reprezentand Legislativul, dumneavoatra reprezentand Executivul, o sa incercam sa rezolvam aceasta problema, dar trebuie sa avem si echilibrul de a gasi argumentele cele mai prielnice, si impreuna ne-am asumat ca in programul de guvernare prioritatea numarul unu sunt profesorii si sistemul de sanatate.

Avem un calendar convenit cu liderii din invatamant, un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat impreuna. Cred ca este decizia corecta sa nu intram in decizii politice pana nu rezolvam greva profesorilor. Urmeaza sa gasim impreuna ulterior calendarul pentru rotatie”, a spus Ciolacu.

„Aseara am decis impreuna, asa cum au zis si colegii mei, sa continuam in aceasta formula cu Nicolae Ciuca premier si sa dam raspuns exact asa cum doreste societatea si asa cum ne-am asumat in programul de guvernare. De aceea, eu sunt in continuare optimist, am incredere in fortele noastre si am incredere in oameni ca stiu ca trecem printr-o perioada grea”, a declarat si Kelemen Hunor.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, ca rotativa la nivelul functiei de prim-ministru se amana pana dupa ce va inceta greva profesorilor.

„Eu nu am de gand sa ma opun niciunei formule care duce la o guvernare stabila. Inca se poarta discutii, inca se poarta negocieri. Coalitia trebuie sa se hotarasca cum va dori sa arate viitorul Guvern si cine trebuie sa fie in coalitia de guvernare, dar am increderea ca lucrurile se vor rezolva.

Acum sigur, fiind astazi joi si greva inca neincheiata, vom vedea daca vom reusi sa incepem procedura maine sau peste cateva zile, dar nu asta este important, daca acum imediat sau peste o saptamana, doua se face rotatia.

Important este sa avem o procedura clara, sa stim cum va functiona coalitia si sa avem un Guvern care garanteaza stabilitatea guvernarii si stabilitatea Romaniei. Aceste lucruri pe care pun foarte mare pret si le-am transmis si celor din conducerea coalitiei”, a declarat Klaus Iohannis, la Sibiu.

Intrebat daca ar putea fi amanata desemnarea premierului, programata sa inceapa vineri, seful statului a raspuns: „Maine ar trebui sa inceapa procedura, asta in conditiile in care sigur greva din invatamant se finalizeaza. Vom vedea”.

Intrebat cand ar putea demara procedurile rotatiei prim-ministrilor, in conditiile in care greva continua, presedintele Iohannis a spus: „Atunci este nevoie ca Guvernul si coaliti,a la modul general, sa negocieze in continuare cu sindicatele pana se gaseste o solutie”.

„Nu cred ca se va face rotatia in timpul unor negocieri. Este totusi destul de complicat si una si alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rand”, a completat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: