news

Rovana Plumb ar putea fi respinsa azi in Parlamentul European. Are cele mai mari probleme de integritate

Nominalizarea Rovanei Plumb pentru functia de comisar al Transporturilor ar putea sa fie respinsa in comitetul parlamentar din Parlamentul European care examineaza, azi, raspunsurile privind problemele pe care le are cu declaratia financiara si de avere, informeaza POLITICO, citat de Digi24.

Jurnalistii de la POLITICO sustin ca informatia apare intr-o scrisoare: „Un membru-cheie al Comisiei Europene propuse de Ursula von der Leyen nu a declarat doua imprumuturi in valoare de aproape un milion de euro. Numirea ei este pusa sub semnul intrebarii din acest motiv”.

Membrii Comisiei JURI, care o vor audia pe Rovana Plumb, spun ca declaratia financiara a acesteia ridica semne de intrebare. Marie Toussaint, una dintre membrele comisiei, parlamentar francez din grupul Verzilor, spune ca lui Plumb i-au fost cerute clarificari dupa ce declaratia sa de avere intra in contradictii cu alte declaratii anterioare.

In cazul lui Plumb, Toussaint spune ca „exista diferente semnificative intre ce ne-a prezentat noua si declaratia de avere pe care a depus-o in Romania”.

Inainte de audierile care vor avea loc in PE, un comitet special va verifica raspunsurile comisarilor desemnati carora le-au fost solicitate lamuriri in ceea ce priveste situatia lor financiara. Pe langa Rovana Plumb, alti 9 comisari desemnati au primit astfel de scrisori.

Daca membrii comitetului stabilesc ca raspunsurile Rovanei Plumb nu sunt satisfacatoare sau sunt insuficiente, ei ar putea decide suspendarea audierii de confirmare a ei in functia de comisar. Aceste audieri sunt programate intre 30 septembrie si 8 octombrie, iar noua Comisie ar trebui sa intre in functie in 1 noiembrie.

Conform regulilor Parlamentului European, daca comitetul identifica un conflict de interese, poate fie sa recomande solutii pentru rezolvarea conflictului sau in cazuri mai serioase, poate concluziona ca „desemnatul in functia de comisar nu-si poate exercita functia”, fapt ce ar duce la blocarea audierilor de confirmare.

Contactata de cei de la POLITICO, Rovana Plumb a refuzat sa comenteze asupra declaratiei sale de avere. Anterior, Plumb s-a aparat spunand ca nu stia ca regulile o obliga sa declare si imprumuturile facute. Intr-o scrisoare transmisa lui Lucy Nethsingha, lidera comisiei, Plumb spune ca nu avea obligatia sa declare imprumuturile, conform codului de conduita al comisarului european. In scrisoare, ea a confirmat ca imprumutul a fost declarat in declaratia de avere depusa cand era membra a parlamentului Romaniei.

Rovana Plumb, o propunere controversata din partea Romaniei, s-a mai aflat in mijlocul unui caz de coruptie in 2017. Atunci, parlamentarii nu au avizat inceperea urmaririi sale penale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: rovana plumb

Recent Posts

Colectia de monede a unui magnatului danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

4 minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

5 minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

11 minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

21 de minute ago

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

26 de minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

35 de minute ago