RTV, amendata de CNA pentru aberatiile spuse de Sosoaca, Garcea si Gelu Visan. Mircea Toma, despre Sosoaca: „N-o opreste nimeni, nu intervine nimeni”

news

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei si 5.000 de lei postul Romania TV din cauza unor afirmatii „acuzatoare” facute de Diana Sosoaca, Mugur Mihaescu si Gelu Visan.

Joi, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a reclamatiilor primite si a decis sa aplice postului Romania TV urmatoarele sanctiuni:

* amenda de 5.000 de lei pentru editia din 3 aprilie, ora 21,00 a emisiunii „Breaking News”, in cadrul careia nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) si nici cele ale ale art 40 alin. (4) din Codul audiovizualului.

* amenda de 10.000 de lei pentru editia din 8 aprilie a emisiunii „Punctul culminant” si pentru emisiuni de stiri si dezbateri din 10 aprilie, la difuzarea carora au fost incalcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum si cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) si ale art 40 alin. (4) din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Ambele propuneri au fost facute de Mircea Toma, membru CNA, precizeaza Agerpres.

Despre prima propunere, Mircea Toma a afirmat ca „interventia doamnei Sosoaca (senatorul Diana Sosoaca n.r.) contine niste acuzatii la adresa Politiei care ‘intermediaza retele de prostitutie, trafic de organe, copii'”.

„N-o opreste nimeni, nu intervine nimeni, nu este cerut un punct de vedere al Ministerului de Interne. Mi se pare ca este suficient de grav ca sa propun 5.000 de lei”, a mai spus Mircea Toma.

Despre cea de-a doua propunere, Mircea Toma a aratat ca „in cele doua emisiuni, in fiecare dintre ele un invitat – Mugur Mihaescu, in prima, Gelu Visan, in a doua – au facut asocieri ale, probabil, unui actor politic, care sunt asociati cu regimuri naziste”.

„Suna asa: ‘genocid, neomarxism, nazism'”, a precizat Toma.

De asemenea, la propunerea Dorinei Rusu, CNA a sanctionat Romania TV cu somatie publica pentru incalcarea art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului in emisiunea „Sanatate curata”, editia din 10 aprilie.

Art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului prevede ca „in virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta”.

De asemenea, art 40 alin. (4) din Codul audiovizualului stipuleaza ca „moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acestea”, iar art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului prevede ca „toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor”.

Totodata, constatand incalcari ale legislatiei audiovizualului, membrii Consiliului au hotarat sa emita decizii de intrare in legalitate pentru spoturile publicitare aferente campaniilor de promovare pentru: „Beauty Victoria”, „Proxel Potent”, „RenoFix”.

CNA a mai hotarat revocarea somatiei publice aplicate postului Antena 3 in sedinta de miercuri pentru emisiunea „Subiectiv” din 18 martie.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: