RTV se indreapta spre inchidere. Inca doua amenzi plus somatie publica, noi aberatii la postul lui Sebastian Ghita

news

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat, joi, postul Romania TV cu doua amenzi de cate 10.000 de lei si o somatie publica.

Intrunit in sedinta publica, CNA a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a sesizarilor primite privind postul Romania TV pentru emisiuni de stiri si dezbateri difuzate in luna octombrie 2022.

Prima amenda de 10.000 de lei a fost acordata pentru emisiunea informativa „Stirile Romania TV” din 20 octombrie, in cadrul careia nu s-a tinut cont de dispozitiile articolul 64 alineatul (1) litera a) la difuzarea stirii cu titlul „Replica din cotet pentru Delia”, informeaza Agerpres.

Articolul 64 prevede „In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii : a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii”.

Cea de-a doua sanctiune, de 10.000 de lei, a fost acordata deoarece a incalcat prevederile articolului 64 alineatul (1) litera a) in emisiuni referitoare la mitingul LGBT organizat in Capitala, titlul afisat pe ecran fiind „Marsul neomarxistilor, cum forteaza resetarea sexuala”.

Somatia publica a fost acordata pentru ca nu s-au respectat prevederile articolului 65 litera b) la difuzarea unor emisiuni avand ca tema accidentul rutier in care a fost implicata Monica Macovei. Printre titlurile afisate se afla „Monica Macovei, scandal si aroganta, inregistrari uluitoare”, „Vecinele Monicai Macovei rup tacerea, marturii uluitoare”, „Se imbata Monica Macovei? Propagandista cu care chefuieste”.

Potrivit CNA, in emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli : (…) b) intre subiectul tratat si imaginile ce insotesc comentariul sa existe o conexiune reala”.

In aceeasi sedinta, Consiliul a decis sa aplice societatilor Green Gold Media TV SRL Petrosani si Ardelean Production Media SRL Oradea cate o somatie publica pentru incalcarea prevederilor articolului 54 alineatul (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 – „furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenita in documentele si in datele declarate, prevazute la art. 54 alin. (1) lit. b) si e)”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: