Rubla ruseasca s-a prabusit, inca un semn ca economia lui Putin e pe butuci. Banca Centrala de la Moscova a interzis cumpararea de valuta straina
Moneda rusa, rubla, s-a prabusit la cea mai scazuta rata fata de dolarul american de la inceputul invaziei pe scara larga a lui Vladimir Putin in Ucraina, in timp ce sanctiunile continua sa afecteze economia tarii sale.
Dupa doua luni de depreciere, rubla a scazut marti la 107 fata de dolar, pentru prima data din martie 2022, imediat dupa inceperea razboiului care a determinat sanctiuni occidentale, un exod al companiilor din Rusia si turbulente financiare.
Este de asteptat ca rubla sa slabeasca si mai mult odata cu inceperea sezonului sarbatorilor de iarna, deoarece companiile importa mai multe bunuri pentru a satisface cererea consumatorilor.
„Rubla rusa slabeste semnificativ ca urmare a escaladarii conflictului din Ucraina”, a declarat marti Grzegorz Drozdz, analist de piata la Invest.Conotoxia.com, pentru Newsweek. „Starea proasta a monedei slabeste puterea de cumparare a tarii”.
Caderea libera a urmat anuntului Departamentului Trezoreriei SUA din 21 noiembrie privind sanctionarea a zeci de banci rusesti, care au fost utilizate pe scara larga pentru plati internationale.
Printre acestea se numara Gazprombank, pe care SUA o evitasera anterior pentru a permite tarilor europene sa continue sa plateasca pentru livrarile de gaze rusesti, a raportat Financial Times. Pierderea acestui canal ar putea insemna o scadere suplimentara a veniturilor din gaz, care a fost cel mai afectat export pentru Rusia.
Sanctiunile au ingreunat activitatea intreprinderilor rusesti in ceea ce priveste platile internationale, iar ultimele masuri ar putea duce la inrautatirea balantei comerciale a Rusiei, determinand o scadere si mai accentuata a rublei. Cumparatorii de gaz si petrol rusesc vor trebui sa gaseasca alte modalitati de efectuare a platilor, ceea ce ar putea lua timp.
Aceste masuri agraveaza si mai mult dificultatile gigantului de stat in domeniul gazelor naturale Gazprom, care, inainte de razboi, era cea mai mare companie din Rusia dupa capitalizarea de piata, dar care, de atunci, a inregistrat pierderi record pe masura ce vanzarile externe au scazut, partial din cauza sanctiunilor.
Totodata, la Moscova s-a anuntat ca Banca Centrala a Rusiei se va abtine de la achizitionarea de valuta straina pe piata interna incepand cu 28 noiembrie si pana la sfarsitul anului 2024. Potrivit comunicatului de presa al bancii, aceasta decizie a fost luata „pentru a reduce volatilitatea pietei financiare” si este pusa in aplicare „in conformitate cu operatiunile obisnuite ale Ministerului rus de Finante” in cadrul masurilor de inasprire fiscala.
Decizia de a relua operatiunile pe piata valutara interna va fi luata de autoritatea de reglementare „pe baza situatiei existente pe pietele financiare”. „Achizitiile amanate vor fi efectuate in 2025”, a declarat Banca Centrala.