Runda 14 de vot: Republicanul McCarthy a fost ales presedinte al Camerei Reprezentantilor, dar cu un pret

externe

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales presedintele Camerei Reprezentantilor a Statelor Unite sambata dimineata, dupa ce a facut concesii extinse grupului de conservatori care a ridicat semne de intrebare cu privire la capacitatea partidului de a guverna, potrivit Reuters si BBC.

Californianul in varsta de 57 de ani a suferit o ultima umilinta cand reprezentantul Matt Gaetz nu a votat la cea de-a 14-a runda de vot, aproape de miezul noptii, ducand la discutii aprinse intre acesta si Kevin McCarthy, iar colegul sau Mike Rogers trebuind sa fie oprit de ceilalti republicani (video aici).

Victoria lui McCarthy la cel de-al 15-lea scrutin a pus capat celei mai profunde disfunctionalitati a Congresului din ultimii 160 de ani. Dar a ilustrat clar dificultatile cu care se va confrunta in a conduce o majoritate fragila si profund polarizata.

A castigat in cele din urma la o marja de 216-211. El a putut fi ales cu voturile a mai putin de jumatate din membrii Camerei doar pentru ca cinci republicani nu au votat pe nimeni.

McCarthy a fost de acord cu cererea celor din linia dura ca orice membru al Camerei sa poata cere demiterea sa in orice moment. Acest lucru va reduce drastic puterea pe care o va detine atunci cand va incerca sa adopte o legislatie cu privire la aspecte critice, inclusiv finantarea guvernului, abordarea plafonului datoriei nationale care se profileaza si alte crize care pot aparea.

Performanta mai slaba decat se asteptau la alegerile intermediare din noiembrie i-a lasat cu o majoritate restransa de 222-212, ceea ce le-a dat o putere uriasa factiunilor de dreapta care s-au opus conducerii lui McCarthy si care, in cazul in care McCarthy ar face concesii in problemele cheie, vor forta un nou vot asupra sa.

„Vor fi schimbari in modul in care vom aloca si cheltui bani, care vor fi istorice”, a spus reprezentantul Scott Perry, presedintele grupului House Freedom, de dreapta.

Democratii sunt ingrijorati ca aceste concesii acceptate McCarthy ar putea duce la reduceri drastice ale programelor sociale populare.

„Este rau”, a spus reprezentantul democrat Lori Trahan. „Kevin McCarthy i-a vandut pe beneficiarii Medicare si de asigurari sociale pentru a obtine voturile republicanilor de dreapta”.

Victoria tarzie a lui McCarthy a venit cu ocazia aniversarii a doi ani de la atacul asupra Capitoliului S.U.A., cand o multime violenta a luat cu asalt Congresul in incercarea de a rasturna rezultatul alegerilor prezidentiale.

Numarul rundelor de vot esuate din aceasta saptamana este cel mai mare din 1859, in anii tulburi dinaintea razboiului civil.

Incercarea anterioara a lui McCarthy de a ajunge presedinte al Camerei, in 2015, a fost blocata de opozitia de dreapta. Cei doi presedinti republicani anteriori, John Boehner si Paul Ryan, au parasit postul dupa un conflict cu colegii de dreapta.

Functia ii va da lui McCarthy autoritatea de a bloca agenda legislativa a lui Biden, de a forta voturile in functie de prioritatile republicane in materie de economie, energie si imigratie si de a continua investigatiile asupra lui Biden, administratiei si familiei sale.

Dar McCarthy a fost de acord cu concesii, ceea ce inseamna ca va detine mult mai putina putere decat predecesorul sau, democrata Nancy Pelosi, potrivit surselor implicate in discutii. Asta ii va limita posibilitatea de a accepta intelegeri cu democratii intr-un Washington divizat.

Faptul ca un singur membru poate sa solicite un vot pentru a elimina presedintele va oferi celor din linia dura o parghie extraordinara.

El a oferit, de asemenea, posturi influente in comitete membrilor grupului, au spus parlamentarii, precum si restrictii de cheltuieli care urmaresc sa atinga un buget echilibrat in decurs de 10 ani. Acordul ar limita cheltuielile pentru urmatorul an fiscal la nivelurile de anul trecut – echivaland cu o reducere semnificativa atunci cand sunt luate in considerare inflatia si cresterea populatiei.

Acest lucru ar putea intampina rezistenta republicanilor mai centristi sau a celor care au facut eforturi pentru o finantare militara mai mare, mai ales ca Statele Unite cheltuiesc bani pentru a ajuta Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: