Ruptura definitiva. CTP, decizie dupa un text xenofob al lui Mircea Dinescu: „Nu ne vom mai intalni in aceasta viata”

analize

Cristian Tudor Popescu anunta ca nu mai vrea sa aiba de a face cu Mircea Dinescu dupa ce acesta a publicat un text cu vadite conotatii xenofobe la adresa lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban si a lui Raed Arafat.

„Nu ne vom mai intalni in aceasta viata”, scrie CTP in Republica dupa ce a citit textul lui Dinescu.

„Pot sa spun ca il stiu pe Mircea Dinescu. Am fost asociati vreme de un an la ‘Gandul’, dar un contact omenesc, sufletesc, dincolo de discutiile privind ziarul, nu am avut niciodata. La despartire, am spus doar atat: ‘Nu fac parte din filmul in care joaca Mircea Dinescu’.

N-am facut parte inca de la inceput. Pe 22 Decembrie 1989, eu veneam cu coloana de demonstranti spre Televiziune, Dinescu statea in genunchi in fata fostului magazin Bitolia, in Piata Dorobanti, si zicea ceva de Ceausescu, copii, omorat, Craciun. Dupa ce militarii de pe acoperisul TVR si-au strans armamentul si au disparut, Dinescu a intrat in cladire, eu nu, blocat de teama de ridicol care ma urmareste de-o viata – m-am dus in apropiere, la domeniul lui Ceausescu din Primaverii.

Nu vreau sa vorbesc aici despre omul Dinescu. Sunt ani putrezi de cand nu mai am nicio legatura cu el. Si nici nu ne vom mai intalni in aceasta viata. Dar exista si un personaj Mircea Dinescu, care a simbolizat Revolutia de pe ecranul televizorului. Unul dintre putinii nostri disidenti, luptator impotriva national-socialismului, nazismului ceausist, ceea ce m-a facut sa trec peste multe in legatura cu omul Dinescu.

Nu stiu cata vreme am ramas privind in perete dupa ce am citit textul recitat de Mircea Dinescu pe net, intitulat eminescoid ‘Scrisoarea a III-a, catre Sahinsahul de la Cotroceni’.

Apoi, am dat un singur telefon, lui Andrei Plesu.

Am criticat pe baza de logica si bun-simt masura autoritatilor de a inchide pietele de incinta. Mi se pare negandita si nepotrivita. Dar ce spune disidentul Dinescu, luptatorul impotriva national-socialismului, nazismului ceausist nu sunt in stare decat sa transcriu, ca sa cititi. Poate si pentru ca am obosit de atata uraciune si mizerie umana cata a trebuit sa inghit in ultima vreme”, a scris CTP in Republica.

Scrisoarea a III-a, catre Sahinsahul de la Cotroceni (fragmente)

Domnule Klaus Iohannis,

Obiceiul stramosilor iohannieni de a da afara micii negustori si targovetii valahi din cetatea Sibiului inainte de apusul soarelui, sa le fie sasilor somnul lin si portile zavorate, vad ca l-ati extins in aceasta iarna dand afara romanii din pietele romanesti chiar in timpul zilei.

Nu e de mirare ca un lucru nevolnic atat de bine facut i-a entuziasmat si pe semi-ungurul Ludovic Orban si pe arabul fugit de acasa Raed Arafat ca sa nu-l mai pun la socoteala pe tatarul Nelu raspunzator cu numaratul mortilor la ora micului dejun.

Pe cat sunt de fericit ca prin venele copiilor mei curge si putin sange inmiresmat de stepele cazace si de pusta maghiara, care le-au mladiat frumusetea si caracterul, pe atat sunt de trist ca alergia mea la nationalismul grobian si scarbavnic nu ma scuteste de pedeapsa de a-mi aminti ca sunt roman cand vad dispretul neamtului pentru taranul valah care nu mai are loc in propria-i tara.

Oi fi dumneata mandru de sparangheliada pe care ai lansat-o nu de mult, ingenunchind o parte a poporului roman in tarana germana, dar tare mi-e ca, daca o sa te mai joci in continuare de-a Sahinsahul cu tarabagiii amarati din bazarele romanesti, or sa iasa mulahii ortodocsi din adormire cu rogojinele aprinse-n cap sa-ti cante prohodul de Craciun sub ferestrele Palatului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: