Ruptura in cadrul guvernului de la Roma din cauza razboiului din Ucraina. Ministrul de Externe a demisionat din propriul partid si infiinteaza altul nou

externe

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, si-a anuntat marti seara demisia din Miscarea 5 Stele (M5S) si intentia de a forma un nou partid, informeaza dpa, citata de Agerpres.

„Astazi, eu si multi alti colegi demisionam din Miscarea 5 Stele. Parasim ceea ce maine nu va mai fi prima putere din parlament”, a spus politicianul in varsta de 35 de ani, dupa saptamani de conflict intern in formatiunea populista lansata in 2009 cu o platforma „antisistem”.

Di Maio este in dezacord cu liderul M5S, fostul premier Giuseppe Conte, in privinta livrarilor de armament pentru Ucraina si a altor probleme. Tensiunile dintre cei doi sunt mai vechi, reaminteste dpa.

Conte a cerut recent sa nu li se mai trimita arme ucrainenilor si sa se incerce rezolvarea conflictului cu Rusia pe canale diplomatice, in timp ce Di Maio a continuat sa il sustina pe premierul independent al Italiei, Mario Draghi, cu pretul pierderii popularitatii in interiorul partidului.

Seful diplomatiei de la Roma spera acum sa fie urmat de sustinatori pentru infiintarea unei noi formatiuni, Insieme per il Futuro (Impreuna pentru Viitor), dezvaluie presa italiana. Potrivit acesteia, 60 de parlamentari din M5S au promis deja ca vor fi alaturi de el.

M5S este cel mai mare partid din Italia din 2018 si in prezent face parte din coalitia de guvernamant, desi a suferit pierderi semnificative la alegerile locale desfasurate recent. Di Maio a condus partidul aproape trei ani, inainte de a demisiona din functia de lider in ianuarie 2020. A urmat o perioada de interimat, apoi Conte a fost ales in fruntea formatiunii in ianuarie 2021, dupa ce a renuntat la postul de prim-ministru.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: