Ruptura in coalitia care sustine Guvernul Grindeanu: „Ordonanta este o greseala imensa. Indignarea cetatenilor este absolut justificata”

politica

Liderul UDMR, Kelemen Hunor,  afirma ca formatiunea sa nu este de acord cu decizia Guvernului Grindeanu in ceea ce priveste modificarea Codurilor penale prin ordonanta de urgenta si a catalogat cele intamplate marti seara drept „o greseala imensa”. UDMR are semnat un protocol de colaborare parlamentara cu PSD-ALDE.

„Nu suntem de acord cu decizia Guvernului si consideram ca a fost o greseala imensa modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala prin ordonanta de urgenta. UDMR isi mentine opinia si considera ca ambele Coduri sa fie modificate in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale si strict in urma unei dezbateri in Parlament”, a declarat Kelemen Hunor, printr-un comunicat de presa.

Liderul UDMR s-a referit si la „modul ascuns si graba in care Guvernul a decis in aceasta situatie”, aratand ca este „ingrijorator”.

„Indignarea cetatenilor este absolut justificata. Parlamentul nu poate fi ocolit de Guvern prin adoptari de OUG. De fiecare data cand s-a incercat reglementarea acestei probleme prin ordonanta de urgenta, au fost erori grave”, a mai aratat Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat, totodata, ca UDMR propune o dezbatere in Parlament in regim de urgenta pentru armonizarea prevederilor celor doua Coduri penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

In sedinta de Guvern de marti seara, Cabinetul Grindeanu a adoptat, in secret si fara a astepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ordonanta de urgenta de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala in sensul dezincriminarii partiale a unor infractiuni. Unele din prevederile Ordonantei, cele care modifica Codul de procedura penala, au intrat deja in vigoare, imediat dupa publicarea, la ora 1.00, a actului normativ in Monitorul Oficial. Alte prevederi, cele referitoare la dezincriminarea unor infractuiuni, intra in vigoare in 10 zile.

In aceeasi sedinta, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea, proiect care a fost trimis deja Parlamentului spre dezbatere.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: